Agris.cz - agrární portál

Brambory prudce zdražily. Ale jen v obchodech

3. 10. 2013 | Denik.cz

Jídlo pro chudé, a stojí skoro jako banány! zlobili se včera na olomoucké tržnici plné čerstvých výpěstků zelinářů a sadařů mnozí zákazníci. Cena brambor se v těchto dnech dostala na patnáct korun za kilogram.

„A koncem roku bude ještě hůře," předpovídali někteří pěstitelé, kteří základní surovinu do kuchyně zároveň prodávali. Ústřední bramborářský svaz ČR však uklidňuje, že s růstem ceny to dramatické nebude. Očekává spíše její stagnaci a počátkem příštího roku možný pokles, a to pod tlakem levnější brambory z dovozu.

„Tři kila brambor," požádala prodejce zeleniny Miluše Vlčková z Olomouce. „Čtrnáct korun je hodně, ale jinde jsou za patnáct. Vloni touto dobou byly za deset korun!" kroutila hlavou žena středních let. „Tak místo pěti kil vezmu jen tři, nedá se nic dělat. Ale jinde nejsou levnější. Ano, viděli jsme brambory u cesty ve Šternberku za osm korun, ale kdo nakupuje ve stánku u silnice? Navíc jsme spěchali," poznamenala.

Špatný rok

Podle prodejců jsou brambory na pultech dražší oproti loňsku, a to výrazně. „Odrůdu Marabel jsem v říjnu minulého roku prodával za deset korun. Je špatný rok, urodilo se méně, jsou drobnější, tak je cena brambor logicky vyšší," vysvětloval zdražení Jaroslav Porč, který sedlačí ve Štěpánově na Olomoucku. Výnosy má letos nižší až o polovinu. „Když nemělo pršet, pršelo, a když mělo, nezapršelo," pokrčil rameny a chvatně skládal bedny 
z dodávky na prodejní pult.Podle Miluše Vlčkové ale byly i v minulosti horší roky, kdy se brambor vybralo z půdy méně, také byly škaredé, což letos nejsou. „Ale cena tak vysoká nebyla! A to jsem šla pro brambory na tržnici, přímo k pěstiteli, ne do supermarketu," podotkla.

Z extrému 
do extrému

Podle tajemníka Ústředního bramborářského svazu České republiky Josefa Králíčka byla vloni v tomto období základní cena kolem dvou korun. „Nepokrývala ani náklady pěstitelů brambor, které jsou tři koruny za kilogram. Pokud ty pěstitel dostane, je na nule. Nyní pěstitelé prodávají nebalené brambory za šest korun. Patnáct? To je cena v řetězcích. U menších farmářů je o čtyři pět korun nižší," reagoval pro regionální Deník Josef Králíček. Připomněl, že spotřebitelskou cenu patnáct korun netvoří pěstitel ani bramborářský svaz.

Pětinový pokles

Sklizeň brambor v České republice ještě neskončila, je zhruba za svou polovinou. 
„I když extrémní střídání chladna a vlhka a výrazné sucho a vysoké teploty v červenci se promítly do výnosů v celé centrální Evropě, konečný úbytek v Česku odhaduje na patnáct, maximálně dvacet procent. Regionálně se to samozřejmě liší," objasňoval tajemník bramborářského svazu. „Katastrofa to však nebude," doplnil.Bramboráři se obávají dopadů nynějšího zvedání spotřebitelských cen. Podle nich se vymstí všem. „Nám dvojnásobně. Výsledkem je pokles poptávky, lidé nakoupí brambor méně, což se vymstí v další sezoně. Není cílem pěstitele brambor tlačit základní cenu nahoru. Navíc po Novém roce, pokud by se zvedala, narazí na levnější dovoz ze zahraničí. Pěstitel ji nemůže zvýšit, ale musí respektovat situaci na evropském trhu," uvedl Josef Králíček a naznačil i možný vývoj směrem dolů. „Pokud cena v zahraničí bude nižší, naše se bude muset přizpůsobit. Proto předpokládám, že cena bude nějakou dobu stagnovat a pak může i pomalu klesat," míní tajemník.

Lepší cena

Lidé, kteří nadávají na aktuální ceny brambor na pultech, mají podle bramborářů možnost poohlédnout se po farmáři, pěstiteli brambor, 
a ten jistě nabídne jinou cenu.„Je škoda, že na rozdíl od Německa, jsme si pořád nezvykli chodit k farmáři, kde jsou ceny brambor levnější. Za komfort nákupu v supermarketu, v obchodě musí zákazník něco zaplatit, přičemž 
v České republice více než dvě třetiny konzumních brambor jdou přes supermarkety. To je vysoké číslo," uzavřel Josef Králíček.

Autor: Daniela Tauberová


Zdroj: Denik.cz, 3. 10. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 11:36