Agris.cz - agrární portál

Zelináři: MZe odškodní pěstitele, jejichž pole zaplavila voda

3. 10. 2013 | ČTK

Ministerstvo zemědělství odškodní pěstitele, jejichž pole letos zničily záplavy. Například zelináři by měli dostat zhruba polovinu z bezmála dvou stovek milionů korun, o které je připravila velká voda. ČTK to dnes při zahájení podzimní výstavy ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.

"Vláda s požehnáním Bruselu schválila určité kompenzace, takže pěstitelé postižení záplavami v těchto dnech žádají ministerstvo zemědělství o podporu na pokrytí nákladů, které vynaložili do povodní," uvedl Zeman.

Například zelináři vypočítali, že jim záplavy způsobily škodu za 190 milionů korun. Částka představuje náklady na založení porostů zničených povodněmi. "Podle informací z ministerstva zemědělství to vypadá, že by nám mohlo být pokryto zhruba 50 procent škod. Odhaduji, že zelináři mohou dostat do sta milionů korun," podotkl Zeman.

Záplavy letos na jaře zničily 12 procent tuzemských polí se zeleninou, která se pěstovala celkem na 9500 hektarech. Největší škody vykázali pěstitelé ve středních a severních Čechách. "Na pultech obchodů se to ale nijak neprojevilo, protože obchodní řetězce tento výpadek snadno doplnily odjinud," řekl Zeman.

Většinu zaplavených ploch se už zelinářům podařilo obnovit. "Pěstitelé ihned poté, co voda z polí odtekla, udělali rozbory a zjistili, že pozemky nejsou poškozeny. Na výstavě v Olomouci je k vidění zelenina, která byla vypěstována po povodních," uvedl Zeman. Zelináři stále nemohou obhospodařovat už pouze malou část zatopených polí. "Naštěstí je to mizivé procento," podotkl Zeman.

Zatímco některé pěstitele zeleniny na jaře postihly záplavy, tak zelináři v jiných regionech se v létě naopak potýkali se suchem. "Nicméně celková sklizeň zeleniny dopadne asi jako loni. Podle mého odhadu by se měla pohybovat na úrovni 250.000 tun, což bohužel pokrývá tuzemskou spotřebu pouze z 38 až 40 procent," řek Zeman.

Zelináři si letos pochvalují ceny zeleniny. "Drží se na přijatelné úrovni, za což jsou pěstitelé vděční. U řady druhů zelenin jsme se konečně dostali do rentability, což nebyla vždy pravda," dodal Zeman.

Osevní plochy zeleniny v Česku klesly za posledních deset let takřka o 30 procent. Její dovoz naopak vzrostl o více než polovinu a ze zahraničí nyní pochází zhruba dvě třetiny v tuzemsku zkonzumované zeleniny. Nepříznivě podle zelinářů zapůsobilo především otevření trhu po vstupu do EU, protože některé unijní země obor podporují více než ČR.


Zdroj: ČTK, 3. 10. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 17:40