Agris.cz - agrární portál

Zemědělci mohou ode dneška žádat o odškodnění za povodně

7. 10. 2013 | ČTK

Tuzemští zemědělci, které zasáhly letošní červnové povodně, mohou ode dneška žádat ministerstvo zemědělství (MZe) o finanční pomoc. Úřad již dříve informoval, že Evropská komise Česku povolila poskytnutí mimořádné dotace 685 milionů korun. Komise má ještě jednat o dalších zhruba 80 milionech pro rybáře a lesní hospodáře. 

Finanční pomoc rozdělí Agentury pro zemědělství a venkov ministerstva zemědělství mezi zemědělce, kterým letošní povodně způsobily škody zemědělských plodinách, hospodářských zvířatech, krmivech a zásobách.  

"Evropská komise ještě projednává naše návrhy na kompenzace škod, které povodeň způsobila v lesích a u rybářů. Na škody v lesním hospodářství a myslivosti půjde po schválení komisí 28 milionů korun a na škody v odvětví rybářství 50 milionů korun," uvedl minulý týden ministr zemědělství Miroslav Toman. 

Dořešení povodňových škod označil Toman jako jednu z priorit při svém nástupu do funkce v červenci. Ministerstvo zemědělství připravilo materiál týkající se odstranění následků povodní na zemědělském a lesnickém majetku, který vláda schválila koncem července. Poskytnutí peněz musela schválit Evropská komise, aby nedocházelo k nedovolené podpoře zemědělců.  

Celkové škody, které voda napáchala na zemědělském, lesním a státním vodohospodářském majetku, ministerstvo vyčíslilo na 3,28 miliardy korun.


Zdroj: ČTK, 7. 10. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 16:36