Agris.cz - agrární portál

Pardubičtí rybáři: Ryby na vánoční trh budou mít nižší váhu

7. 10. 2013 | ČTK

Letošní produkce ryb v Pardubickém kraji bude horší než loni. Ryby na vánoční trh budou mít kvůli špatnému počasí nižší váhu. ČTK to řekli zástupci společností v Litomyšli a Lázních Bohdaneč.   

"Jedním slovem je to mizerné. Výběrový kapr bude mít o půl kila méně. Normálně mívá 3,5 kilogramu," řekl ředitel Rybářství Litomyšl Oldřich Holcman. Ryby jsou háklivé na změny počasí a potřebují stabilní klima. Letos však byly povodně a nebo zase sucho. Pro rybáře to znamená, že budou mít nižší výnosy v tunách a nižší tržby a zisky. "Vypadá to na hodně průměrný rok. Počasí nás potrápilo," řekl ředitel Rybničního hospodářství v Lázních Bohdaneč Adolf Vondrka. 

Rybářství Třeboň, největší producent sladkovodních ryb v Evropě, zatím nechce produkci letošního roku komentovat, čeká na skončení výlovů. "Dopředu nemůžeme říct, kolik kapři budou vážit. Na podzim máme naplánováno výlov asi 250 rybníků. V každém z nich mohou mít kapři jinou váhu, ovlivňuje to řada faktorů. Každopádně momentálně nedokážeme říct, jaká produkce bude," uvedl ředitel Rybářství Třeboň Josef Malecha. 

V Pardubickém kraji začaly rybářské společnosti s výlovy rybníků na konci září a skončí je 20. listopadu. Na Bohdanečsku mají 47 rybníků a na Litomyšlsku jich je 220. Na tři výlovy zvou i veřejnost.    

Tradiční výlov Bohdanečského rybníku u Pardubic se uskuteční 27. a 28. října. Lidé budou mít možnost podívat se na práci rybářů, koupit si čerstvé ryby a ochutnat rybí speciality. V nabídce bude kapr, štika, sumec, lín a amur. 

"Samozřejmostí bude občerstvení a rybí speciality na grilu. Na výlov chodí okolo 3000 lidí. Bude k vidění i ukázka kroužkování ptáků," řekl Vondrka.  

Výlov rybníku Hvězda na Svitavsku plánují rybáři na 5. a 6. listopadu. Termín u Svitavského rybníku ještě nemají. Podle ředitele Holcmana je však v regionu zájem veřejnosti rok od roku menší. "Asi je špatná ekonomická situace a také děláme výlovy ve všední den, což spoustu lidí odradí," řekl Holcman.


Zdroj: ČTK, 7. 10. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 18:16