Agris.cz - agrární portál

Pšeničný Primátor je podle britské soutěže nejlepším pivem světa

7. 10. 2013 | iDNES.cz

Nejlepším pivem planety roku 2013 je podle známé britské soutěže World Beer Awards pšeničný Primátor. Pivo vyhrálo nejen ve své kategorii, ale i nad ostatními téměř 600 pivy, která naslepo ochutnávala mezinárodní porota. Náchodský pivovar je jediný z tuzemska, který kdy v této soutěži získal nejvyšší ocenění.

"Je to naprosto fantastický úspěch, který se nám jen těžko podaří ještě zopakovat, navíc v kategorii pšeničných piv, která jsou dominantou především německých pivovarů," neskrývá velkou radost ředitel pivovaru Primátor Josef Hlavatý.

V britské soutěži už v minulých letech některá česká piva zabodovala. Nejvyšší ocenění však zatím zamířilo jen do Náchoda. Už v roce 2008 přitom tento pivovar zvítězil v absolutním hodnocení se speciálem Exkluziv 16 %, od té doby však kralovala především německá (Weihenstephaner Vitus), britská (Robinson's Old Tom) a americká piva (Deschutes Red Chair).

Kromě dvou absolutních vítězství si Primátor odnesl zlatou už v roce 2010 z kategorie ležáků. Ve stejné disciplíně zvítězil už v roce 2007 Budějovický Budvar.

Osm hodnocených kategorií (například světlá a tmavá piva, ležáky, speciály, ochucená piva) se skládá ještě z několika podkategorií. Ty vyhrávají česká piva poměrně často. Letos například vyhrál vratislavický Konrád v podkategorii ležáků českého typu a Budvar v podkategorii silných ležáků. Mezinárodní porota hodnotila naslepo téměř 600 vzorků piv ze třiceti zemí.

 


Zdroj: iDNES.cz, 7. 10. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 08:50