Agris.cz - agrární portál

Budvar v Itálii definitivně své pivo uhájil

8. 10. 2013 | ČT 24

Italský Nejvyšší soud ukončil dva soudní spory o ochrannou známku Budějovického Budvaru se společností Anheuser-Busch InBev (ABI). Ta totiž v zemi prodávala pivo Budweiser. Soud ale rozhodl, že značka je klamavá. Anheuser-Busch už v zemi nesmí značku Budweiser používat a prodej svého piva musí ukončit. Naopak Budějovickému Budvaru se otevírají na tamním trhu nové možnosti.

ABI musí po dnešním rozhodnutí soudu v Itálii přestat prodávat pivo Budweiser. Soud jim totiž zakázal tuto značku používat. Soud prohlásil značku za klamavou a vymazal ji z registru ochranných známek. Budějovický Budvar se naopak může do Itálie vrátit se svou tradiční značkou Budweiser Budvar a očekává nárůst prodeje.

Ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček:

"Je to skvělé vítězství. Jedná se pravděpodobně o nejtvrdší prohru společnosti ABI ve více než 100 let trvající globální válce o značku Budweiser."

Rozhodnutí italského Nejvyššího soudu může mít navíc širší dopady a stát se precedentem v dalších známkoprávních sporech: i historická nebo původní jména měst, zemí či lokalit mají totiž zeměpisný charakter.

Spory Budějovického budvaru a ABI

Anheuser-Busch InBev se od roku 1985 intenzivně snažil z Itálie vytlačit originální značku Budweiser Budvar a nahradit ji kopií originálního Budějovického piva. V roce 2001 zažaloval ABI italské importéry Budějovického Budvaru. Požadoval přitom, aby se budějovické pivo nesmělo jmenovat Budweiser.

V roce 2002 podal ABI další žalobu s cílem vymazat z italského registru ochranné známky Budějovického Budvaru s prvkem Budweiser. Budějovický Budvar pak musel díky předběžnému opatření začít v Itálii prodávat pivo s etiketami Czechvar a později Budějovický Budvar.

"V roce 2002, než došlo k předběžnému opatření, jsme vyváželi do Itálie přes 20 tisíc hektolitrů. Pak došlo ke skokovému snížení až na polovinu. Rádi bychom se znovu dostali na původní čísla a dokonce je i překonali," říká dnes mluvčí Budějovického Budvaru Petr Samec.


Zdroj: ČT 24, 8. 10. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 23:44