Agris.cz - agrární portál

Horší úroda jablek nepotěšila sadaře, láká ale na mošt

9. 10. 2013 | ČT 24

Moštování je oblíbeným způsobem drobných zahrádkářů, jak naložit s jablky, která jsou ke skladování nevhodná. Navíc čerstvě lisovaná šťáva se ve srovnání s kupovaným moštem vyplatí.

I když sklizeň ovoce vrcholí, sadaři z letošní úrody moc velkou radost nemají. Výnosy budou totiž až o třetinu nižší než loni, údajně kvůli počasí. Méně kvalitní jablka, která se nehodí ke skladování, tak lidé raději chodí moštovat. 

Tři koruny za litr

A zatímco v obchodech by zájemci za litr moštu zaplatili desítky korun, jablečný nápoj z vlastní zahrádky je vyjde maximálně na tři koruny. Na jednu lahev moštu padnou až dvě kila jablek, přičemž záleží na odrůdě.

Nespoléhat se na krabicové džusy z obchodů ale taky znamená čerstvou šťávu rychle spotřebovat. Delší dobu se dá uchovat jen zmražením v PET lahvích, chemickou konzervací nebo tepelnou úpravou. 

Jablka se však objevují i tam, kde by neměla. Třeba v borůvkovém nebo malinovém džemu, levnějšími jablky se pak džemy falšují. A jinde by člověk jablka ani nečekal. Například některé druhy červených krabicových vín se s hrozny ani nepotkaly, protože se vyrábí právě z jablek, rybízu a višní.


Zdroj: ČT 24, 9. 10. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 16:14