Agris.cz - agrární portál

Při výlovu Rožmberka představí rybáři gastronomické speciality

9. 10. 2013 | ČTK

Od pátku 11. října do neděle 13. října ožije hráz nejznámějšího jihočeského rybníka Rožmberk výlovem. Návštěvníci tam mohou sledovat tradiční rybářské řemeslo, ale také ochutnat rybí speciality od třeboňských baštýřek, nebo třeba Jihočeské rybí jerky. Zájemci si mohou také kapra koupit přímo na hrázi, a to kilogram za jednotnou cenu 75 korun, řekl dnes ČTK ředitel Rybářství Třeboň Josef Malecha. Na Vánoce bude výběrový kapr podstatně dražší. Jejich ceny stanoví rybáři v polovině listopadu. 

"S firmou Corax Trading jsme vyvinuli v Čechách ojedinělý výrobek z třeboňského kapra, kapra, který nese od roku 2007 chráněné zeměpisné označení původu. Jihočeské kapří jerky se vyrábí z našich kaprů, které se filetují, a poté se maso upraví na pásky, suší se a nakonec jemně vyudí," vysvětlil Malecha.  

Dalším tahákem výlovu budou podle něj třeboňské baštýřky. "V loňském roce jsme oslovili manželky našich baštýřů, zda by nechtěli předvést své kuchařské umění. Protože jejich úprava kapra sklidila velkou odezvu, budou mít letos třeboňské baštýřky svůj stánek rovnou pod hrází," upozornil Malecha. 

Rybářství Třeboň, největší producent sladkovodních ryb v Evropě, plánuje od října do listopadu ze zhruba 250 rybníků vylovit 2400 tun ryb, především kaprů. Produkce bude podle předsedy představenstva společnosti Malechy průměrná, negativně ji ovlivnily červnové povodně. Z jihočeských velikánů se bude letos lovit vedle Rožmberka i Horusický velký. 

Na tuzemské produkci ryb se Rybářství Třeboň podílí zhruba 15 procenty. Roční produkce ryb činí asi 3200 tun, z toho je 90 procent kapra a zbytek tvoří lín, candát, štika, sumec, amur, tolstolobik a okoun.


Zdroj: ČTK, 9. 10. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 19:41