Agris.cz - agrární portál

Z hasičské zbrojnice ve Splzově je prodejna regionálních potravin

10. 10. 2013 | ČTK

Novou prodejnu regionálních potravin dnes otevřeli ve Splzově u Železného Brodu. V bývalé hasičské zbrojnici u hlavního tahu z Turnova na Harrachov ji vybudovala zemědělská farma Tompeli. Vedle vlastního mléka a sýrů, které Tompeli vyrábí v nedalekém Huntířově, bude obchůdek nabízet i pečivo nebo masné výrobky od místních potravinářských firem. Otevřeno bude denně včetně neděle, řekla dnes ČTK Věra Pelikánová, která prodejnu vede. 

S podnikáním začali manželé Pelikánovi v roce 1993, kdy si vzali do pronájmu kravín v Huntířově. Dnes chovají na 60 krav a 20 jalovic a už sedm let zpracovávají mléko sami. "Donutily nás k tomu problémy s odbytem mléka a dnes určitě nelitujeme, zájem lidí o naše výrobky stoupá," řekla Pelikánová. Mlékárna zpracuje denně kolem 500 litrů mléka na čerstvý bílý sýr balkánského typu, pařené sýrové tkaničky, polotvrdou cihlu, tvaroh, smetanu a další výrobky včetně pasterovaného mléka, kefíru a syrovátky.

Od pondělí do čtvrtka bude prodejna otevřena od 08:00 do 17:30, v pátek až do 19:30. V sobotu pak bude otevřeno dopoledne a v neděli odpoledne od 13:00 do 17:00. "Doufáme, že bychom mohli zlákat k nákupu i turisty, kteří jedou kolem v pátek směrem do hor a v neděli v podvečer se vracejí," uvedla Pelikánová. Až čas podle ní ukáže, zda bude otvírací doba vyhovovat nebo ji bude nutné ještě upravit. Věří, že zákazníci si prodejnu najdou. "Stále více lidí nakupuje raději od malých výrobců než v supermarketech," dodala Pelikánová.

Prodejen s regionálními produkty v Libereckém kraji přibývá. Třeba regionální sdružení výrobců z Českého ráje má vlastní prodejny v Liberci a Turnově. Jako regionální slouží i prodejny pekárny Mikula, která vedle své vlastní produkce nabízí v Turnově, Rovensku pod Troskami, Vyskři nebo Semilech i produkty třeba právě mlékárny Tompeli nebo mošty z Lažan. Regionální produkty nabízejí také některá informační centra v rekreačních oblastech, jako je třeba Infoshop Vejměnek na Malé Skále. 


Zdroj: ČTK, 10. 10. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 14:44