Agris.cz - agrární portál

Obnoveným korytem Bílovky poteče na Novojičínsku znovu voda

10. 10. 2013 | ČTK

Podnik Povodí Odry vpustí ve čtvrtek vodu do obnoveného koryta říčky Bílovky, která protéká na Novojičínsku Chráněnou krajinnou oblastí Poodří. Podnik nechal během dvou a půl roku za 48 milionů korun upravit 4,5 kilometru toku. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Povodí Odry Čestmír Vlček. 

Tok v minulosti regulované řeky nechal podnik upravit tak, aby se co nejvíce blížil přírodnímu stavu. "Šlo o jednu z nejnáročnějších a nejrozsáhlejších akcí v rámci revitalizace vodního toku. Již kdysi regulovanou řeku Bílovku jsme v podstatě museli vrátit do jejího původního koryta," uvedl Čestmír Kus, jednatel ostravské firmy Talpa-Rpf, jedné z hlavních společností, které na stavbě pracovaly. 

Stavbaři restaurovali průtok dochovaného koryta Staré Bílovky v délce 2,2 kilometru a v loukách obnovili její koryto dlouhé 2,3 kilometru. Vybudovali například rybí přechod na jezu a rozebrali některé hráze. Kvůli tomu, že se stavělo v chráněné oblasti, museli stavbaři dodržovat přísná opatření, citlivě zacházet s technikou, ale také například žáby a další živočichy přenášet. "Naši zaměstnanci byli proškoleni lidmi z CHKO a mnozí se nyní chlubí, že poznají samečka a samici žáby," uvedl Kus. 

Většinu nákladů ze 47 milionů korun zaplatily dotace z Operačního programu životní prostředí. 


Zdroj: ČTK, 10. 10. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.06.2024 11:07