Začal výlov Rožmberku, potrvá do neděle
11. 10. 2013 | ČTK
Zhruba sto tun tržních ryb vyloví rybáři ode dneška do neděle z největšího českého rybníku Rožmberk. Počasí při prvním ranním zátahu nepřálo tak jako loni, kdy rybáři vyjeli na pramicích do loviště za východu slunce. Ryb bude také méně než v předchozím roce, odnesla je červnová povodeň. Právě proto se Rožmberk loví neobvykle hned po roce, a ne ob rok. Atraktivní podívaná a také rybí speciality jsou pro tisíce návštěvníků připravené až do neděle.
"Rožmberk je atrakce pro lidi. Už naši předchůdci ale napsali, že dílo lidskému oku lahodí, ovšem z hlediska rybářského je velice pochybné," řekl ČTK šéf holdingu Rybářství Třeboň Jan Hůda.
"České moře", jak se Rožmberku říká, se vypouští zhruba dva týdny, záleží na průběhu počasí. Pak se diváci mohou stát svědky typické jihočeské podívané. Uvidí rybáře na pramicích, jim sekundující pěšáky táhnoucí na ramenou síť (nevod), kroužící racky a číhající volavky, "vařící" hřbety ryb ve zdvihající se síti ok. Jejich vyndávání ze sítě na brakovnu, třídění do jednotlivých kádí na dně u hráze vypuštěného rybníka. Podívaná se několikrát opakuje.
Leckterý rybník má svou atrakci, do Rožmberka rybáři přemístili z Bošileckého sumce Standu. "Váží zhruba 50 kilo a měří tak dva metry dvacet. I když má Bošilecký 200 hektarů, začal mu být malý, Rožmberk, který se rozkládá na 650 hektarech, mu přece jen lépe sluší," řekl ČTK šéf akciové společnosti Rybářství Třeboň Josef Malecha.
Velkou radost zatím z letošních podzimních výlovů nemá. Malé rybníky, které už vylovili, vykazují kvůli červnovým povodním ztrátu na rybách od 20 do 50 procent. Konstatoval, že letošní rok byl specifický: ze začátku dlouhá zima, potom chladnější počasí a následovaly povodně. Řada rybníků přetékala přes hráze nebo voda utíkala bezpečnostními přelivy, ryby zmizely v povodí nebo uhynuly. Povodně také významně ovlivnily jejich letošní přírůstek. Produkce tak bude průměrná, nebo mírně podprůměrná. Vánočních kaprů bude ale dostatek, rybáři případně omezí export.
Sledovat rybáře při výlovu Rožmberka mohou lidé do neděle. Loni jich přijelo na 40.000, dříve ale prý už i 100.000. Počasí by se mělo o víkendu mírně zlepšit, denní teplota stoupne až na 15 stupňů Celsia. Návštěvníci tam mohou také ochutnat rybí speciality od třeboňských baštýřek nebo třeba rybí jerky, tedy sušené kapří maso.
"S firmou Corax Trading jsme vyvinuli v Čechách ojedinělý výrobek z třeboňského kapra, kapra, který nese od roku 2007 chráněné zeměpisné označení původu. Jihočeské kapří jerky se vyrábí z našich kaprů, které se filetují a poté se maso upraví na pásky, suší se a nakonec jemně vyudí," vysvětlil Malecha.
Dalším tahákem výlovu jsou třeboňské baštýřky. "V loňském roce jsme oslovili manželky našich baštýřů, zda by nechtěly předvést své kuchařské umění. Protože jejich úpravy ryb sklidily velkou odezvu, mají letos svůj stánek rovnou pod hrází," dodal Malecha.
Jaroslava Mikešová
Zdroj: ČTK, 11. 10. 2013
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.12.2025 13:39
