Agris.cz - agrární portál

ČZS: Počty mladých zahrádkářů v ČR poslední dva tři roky rostou

14. 10. 2013 | ČTK

Nedostatek peněz na zeleninu a ovoce, přiblížení se k přírodě a snaha mít vlastní kvalitní a zdravé produkty jsou hlavními důvody, proč se zahrádkaření v Plzeňském kraji i v ČR věnuje v posledních dvou třech letech stále více mladých. Po letech propadu nyní zahrádkaření zažívá renesanci, hlavně ve větších městech. Mladí lidé stále více chtějí svoje výpěstky, řekl ČTK na výstavě zahrádkářů Plzeňského kraje a okresu Cham Jan Hinterholzinger, předseda Českého zahrádkářského svazu (ČZS) a šéf domažlického územního sdružení.

"Mladí hledají relaxaci a možnost, kde vypustit děcka. U toho už chtějí mít tři stromy, záhonek zeleniny a hlavně jahody, protože ty jahody, co tu v obchodech dostane po celý rok, jsou gumové," uvedl šéf ČZS. Podle něj jsou lidé například ochotni jezdit přes celou Prahu kvůli tomu, aby měli pár metrů čtverečních zahrádky. Tento trend navíc podporují různé skandály se zahraničními potravinami, vysvětlil. 

Velký zájem mladých rodin o zahrádky potvrdil také šéf územního sdružení Plzeňska Jan Urban. "Dáváme jim kontakt na základní organizace, aby si to s nimi vyjednali. Na webu lidé mohou zjistit, které kolonie mají volnou zahrádku," uvedl. Kolonie jsou na pozemcích státu, měst i soukromníků.  

"Lidé nemají dostatek peněz a začínají se vracet zpět k zahrádkám. Díky tomu se zvedá produkce sazenic od rajčat přes okurky po ovocné stromky. Meziročně minimálně o pětinu," řekl Miroslav Homolka, šéf plzeňské Rašeliny Fišer, jednoho z největších zahradnických center v regionu. Podle něj bylo na výstavě hodně mladých od 15 let.   

V ČR je nyní kolem 160.000 zahrádkářů, což se je asi o 10.000 méně než před pěti lety. V roce 1989 jich bylo o 200.000 více. "Bude to stále spíše klesat. Hlavně proto, že řada kolonií zanikne, protože pozemky přeplatí developeři na parkoviště a hypermarkety. Například v Brně to vypadá, že jich zanikne polovina," řekl Hinterholzinger. Jako zcela opačný přístup zmínil Ostravu, která chce od soukromníků vykoupit všechny pozemky v koloniích a pronajme je zahrádkářům za přijatelné ceny. "Chtějí je udržet, protože je to zeleň ve městě, uvedl.  

V Plzeňském kraji je 5500 zahrádkářů, z toho přes 3000 na Plzeňsku. "Také to klesá. Jedna organizace například končí kvůli tomu, že nenašli funkcionáře. Mladí to nechtějí dělat," řekl Urban. Podle něj při zániku hrozí konec společenského života v obcích. ČZS pořádá řadu akcí pro mladé, například soutěže v poznávání rostlin.   

V Bavorsku je podle Hinterholzingera obrovská finanční i morální podpora zahrádkářů ze strany kraje i okresu i z obcí. Okresní landrát je šéf okresní organizace zahrádkářů a na jeho úřadu je odbor pro zahrádkáře a péče o krajinu. Například v okrese Cham, který má 1,5krát více obyvatel než Domažlice, je 50.000 zahrádkářů a na Domažlicku jich je 700. Od loňska, kdy byl první ročník výstavy, začal zahrádkáře podporovat Plzeňský kraj. "Pochopili, že jsme prospěšní pro krajinotvorbu, udržení zeleně ve městech i pro sdružování lidí," uvedl šéf ČZS.  

Dvoudenní výstava, jedna z největších v ČR, je prodejní. Lidé kupovali hlavně brambory, novou odrůdu česneku Karel IV a jablka. Vystavovatelů je 60, maximum na plochu sokolovny v Bolevci.


Zdroj: ČTK, 14. 10. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 13:14