Agris.cz - agrární portál

Pálenice na Valašsku si pochvaluje sezonu, ovoce je kvalitní

15. 10. 2013 | ČTK

Letošní sezona by měla být pro výrobce domácí pálenky nadprůměrná. Ovoce má vysokou cukernatost. Pěstitelské pálenice nyní končí se zpracováním letního ovoce a začínají s výrobou domácí pálenky ze švestek, řekl dnes ČTK majitel pálenice v Hovězí na Vsetínsku Michal Kovář.

"Už jsme začali se švestkami, pár trnkových kotlů už bylo. Jsou to ty ranější švestky," řekl Kovář, podle kterého začalo letos pálení slivovice o něco dříve než obvykle. "Byl teplejší konec léta. Báli jsme se, protože bylo sucho, ale ovoce je kvalitní. Loni byla extrémní neúroda, letos je to jiné. Očekáváme kvalitní kvasy," uvedl Kovář.

Loni pálenice v Hovězí zažila zatím nejhorší sezonu kvůli slabé úrodě. "Bylo to asi 50 hektolitrů stoprocentního alkoholu, což znamená asi 100 hektolitrů padesátiprocentní pálenky. Oproti jiným letům to byla tak třetina produkce," podotkl Kovář. Jeho rodina koupila pálenici, která v Hovězí funguje už od 30. let minulého století, v roce 2008.

Letos se však už termíny v kalendáři pálenice plní. "Do konce roku jsou už obsazené všechny soboty, začínají se plnit i dny v týdnu," uvedl majitel pálenice.

Úspěšné bylo letos podle Kováře také pálení z letního ovoce. "U nás se tolik nepálí meruňky, jak tomu je víc na jihu, ale třeba třešně nebo letní jablka. Třešně se letos konečně asi po třech letech pořádně urodily," řekl Kovář. Do pálenice podle něj občas přivezou lidé i méně tradiční kvas, například s malinami.

Cena se ve valašské pálenici pro klienty oproti loňskému roku nemění. Zůstává na 220 korunách za litr stoprocentního lihu.

Jana Kuncová 


Zdroj: ČTK, 15. 10. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 05:52