Agris.cz - agrární portál

Novou geologickou stezku otevřely Lesy ČR v Raspenavě na Frýdlantsku

15. 10. 2013 | Lesy České republiky, s. p.

Díky státnímu podniku Lesy České republiky přibylo v těchto dnech půvabnému regionu Frýdlantska v Libereckém kraji nové lákadlo pro turisty a návštěvníky: je jím zcela nová geologická stezka nacházející se v katastru obce Raspenava. Stezku, do jejíhož vzniku Lesy ČR investovaly více než sto tisíc korun, tvoří dvanáct kamenů - hornin, které pocházejí z místních Jizerských hor. Geologická stezka je kromě turistů určena také dětem a studentům ze základních a středních škol.

Stezka vede podél cesty u chaty Zátiší, na žlutě značené trase z Frýdlantu na Skalní hrad. Skládá se z dvanácti nejtypičtějších nerostů a hornin Jizerských hor. Každý z kamenů je na stezce opatřen plastovou cedulkou s příslušnými informacemi a mikroskopickým snímkem.

Nejstarší horninu na geologické stezce představuje žula, jednotlivé kameny jsou na vršku vybroušeny, aby byla detailně vidět jejich struktura.

V Hradci Králové 15. října 2013

Zbyněk Boublík

Tiskový mluvčí Lesů ČR, s. p.

Tel.: +420 724 813 301,

E-mail: Boublik@lesycr.cz

Poznámky pro editory:

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR).

Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření


Zdroj: Lesy České republiky, s. p., 15. 10. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 14:13