Spotřeba chleba v Česku roste, lidé ho snědí 43 kilogramů
16. 10. 2013 | novinky.cz
V Česku loni druhým rokem po sobě mírně stoupla spotřeba chleba. Zatímco předloni činila 42,4 kilogramu na osobu, loni se zvýšila na 42,9 kilogramu. Lidé preferují chleba podle pekařů mimo jiné i z toho důvodu, že pečivo dopékané ze zmrazených polotovarů je dražší. Při příležitosti oslav Světového dne chleba to uvedl předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal.
Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu, z nichž pekaři vycházejí, se v Česku loni vyrobilo 306 205 tun chleba, meziročně zhruba o tři procenta více. Naopak produkce běžného pečiva se snížila skoro o procento na 284 307 tun.
Za chleba loni jeden člověk v průměru utratil zhruba 1000 korun. Spotřebitelská cena chleba, která letos v srpnu dosáhla v průměru 23,14 koruny za kilogram, je podle šetření Eurostatu osmá nejnižší v Evropské unii.
Přestože tuzemští pekaři očekávají kvůli snížení cen obilí v důsledku letošní dobré sklizně následný pokles cen mouky, chléb a pečivo zlevnit nechtějí. „Pšeničná a žitná mouka zůstává stále nejdůležitější nákladovou položkou při výrobě pekařských výrobků. Její podíl na celkových nákladech však postupně klesá a dnes se pohybuje mezi 30 až 40 procenty dle konkrétního druhu výrobků,“ řekl Dřízal.
Očekávané snížení cen mouky tak znamená pro pekaře úsporu nákladů v řádu několika procent. Ta sotva postačí na kompenzaci rostoucích nákladů za energie, pohonné hmoty a služby, ale nezacelí dlouhodobé ekonomické ztráty pekařů, dodal.
Zdroj: novinky.cz, 16. 10. 2013
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.12.2025 02:46
