Agris.cz - agrární portál

Zemědělci hnojí nejvíce za dvanáct let

17. 10. 2013 | Denik.cz

Je to dobrý vzkaz. Životní prostředí se v Česku zlepšuje, konstatuje Zpráva 
o životním prostředí v ČR v roce 2012, kterou vypracovalo ministerstvo životního prostředí. S tímto hodnocením souhlasí i zástupci ekologických organizací. Každá mince má však dvě strany, upozorňují nejen oni, ale i samotní autoři zprávy.

K lepšímu životnímu prostředí totiž přispěl loňský pokles ekonomiky, kdy se snížila průmyslová výroba a také výdaje domácností na spotřebu. „Míra vlivu ekonomiky na životní prostředí dlouhodobě klesá, i když je nadále v kontextu zemí EU nadprůměrná," uvádí autoři zprávy.

Znečišťovatelé? Komíny elektráren 

Pozitivním zjištěním určitě je, že celkové emise skleníkových plynů v Česku postupně klesají, a loni byly dokonce nejnižší od roku 1990. Na druhou stranu vzduch nadále znečišťují komíny tepelných elektráren. Emise skleníkových plynů z výroby tepla 
a elektřiny totiž neklesají 
a udržují se na stejné úrovni let 1990 a 2000.I když znečišťující látky 
v ovzduší plošně nepřekračují stanovené limity, v některých regionech je vzduch stále nevyhovující.„Obecně lze říci, že životní prostředí se za posledních 20 let zlepšilo a v některých dílčích oblastech se 
i zlepšuje, stále palčivé jsou ale problémy na Ostravsku a odpadové hospodářství. Jejich řešení stagnuje s přispěním ministrů životního prostředí 
v posledních dvou třech letech," uvedl předseda ekologického sdružení Arnika Jindřich Petrlík.Právě nakládání s odpady považuje Petrlík vedle špinavého vzduchu na severu Moravy a ve Slezsku za největší problém, který životní prostředí v Česku pálí. „Je tu odklon od snahy odpady recyklovat a nahrazovat to spalovnami. To není nejlepší řešení," doplnil ekolog.

Mistři v třídění odpadu

Tohoto trendu si všimlo 
i Hnutí DUHA. V roce 2012 podíl recyklovaných odpadků klesl na 29 procent, přičemž o rok dříve to bylo 31 procent. „Ačkoli se někdy mylně říká, že patříme mezi mistry v třídění odpadu, ve skutečnosti v recyklaci kulháme daleko za úspěšnými evropskými státy 
a loni se to ještě zhoršilo. Ministr (Tomáš Jan) Podivínský by měl zaměřit evropské fondy na příštích sedm let do programů, jež zajistí, aby třídit odpadky bylo nejen správné, ale také snadné," míní programový ředitel Hnutí DUHA Vojtěch Kotecký.

V České republice navíc pole nahrazuje beton, zejména pak v městských aglomeracích. Kvůli tomu je narušována krajina, takže nedokáže například zadržovat vodu 
a chránit tím před povodněmi. Svým dílem přispívají i mnozí farmáři, protože spotřeba hnojiv a přípravků na ochranu rostlin je v posledních dvou letech nejvyšší od roku 2000.

Na druhou stranu stoupá počet ekofarem, které hospodaří bez použití pesticidů 
a průmyslových hnojiv. Loni jich v Česku bylo 3934. To považuje ministerstvo životního prostředí za pozitivní trend. Stejně tak i nárůst plochy přirozené obnovy lesa, i když tempo je velmi mírné.

Přesto ekologové upozorňují, že zdravotní stav českých lesů patří mezi nejhorší v Evropě a jehličnany nadále tvoří tři čtvrtiny nově vysázených stromků.

Autor: Vilém Janouš


Zdroj: Denik.cz, 17. 10. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 11:51