Agris.cz - agrární portál

Na Chrudimsku se sklízí kukuřice, výnosy jsou nižší než loni

23. 10. 2013 | ČTK

Na Chrudimsku v těchto dnech začala sklizeň kukuřice. Podle farmářů nebudou výnosy kvůli záplavám a kroupám tak dobré jako loni, ani výkupní ceny neodpovídají těm loňským. ČTK to řekl farmář Jaroslav Kopista z chrudimské Agrární komory.

"Při nižších výnosech a mizerné ceně výtěžek nebude až tak excelentní. Loni jsme měli 11 tun z hektaru, letos bychom chtěli docílit aspoň osm tun z hektaru," řekl Kopista.

Podle něj je výkupní cena kukuřice o 1000 až 1500 korun nižší než loni. Zemědělec prodává kukuřici na výrobu mouky a krupice za 4500 korun za tunu. Tuna krmné kukuřice se prodává zhruba za 4100 korun. Řada farmářů dodává plodinu do bioplynových stanic.

"Kukuřice je v regionu častá proto, že začala výstavba bioplynek. Když se nepodaří vypěstovat kvalitní kukuřici, dá se využít i takto," řekla ředitelka chrudimské Agrární komory Vanda Rektorisová.

Farmář Zdeněk Souček ze Skupice letos prodal kukuřici bioplynové stanici, potravinářství se letos nehodila. Pole poničily kroupy a také divoká prasata. Z prodeje však měl téměř šestkrát méně, než kdyby kukuřici koupil výrobce potravin, řekl zemědělec.

Pole s kukuřicí poškodily kroupy také družstvu Agricola Bylany. Podnik zatím se sklizní vyčkává, je pěkné počasí a kukuřice by ještě mohla víc dozrát. Vlastní sušičku, která ze zrna vysuší zhruba polovinu vlhkosti.

"Mnoho zemědělců mělo sice kukuřici na zrno, ale prodali ji jako palivo do bioplynky. My máme sušku, proto jsme se rozhodli nechat kukuřici dozrát a prodat ji jako potravinovou," řekl ČTK místopředseda představenstva družstva Vladimír Rubeš.

Kukuřice se letos na Chrudimsku sklízí zhruba na 4600 hektarech, z toho 2700 hektarů se spotřebuje jako krmivo pro dobytek, na 1600 hektarech farmáři pěstovali potravinářskou kukuřici.

Lucie Jelínková 


Zdroj: ČTK, 23. 10. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 05:24