Agris.cz - agrární portál

Čím nás krmí Babiš?

23. 10. 2013 | Aktuálně.cz

Pokud se naplní údaje z předvolebních průzkumů, bude Andrej Babiš nejbohatším českým politikem.

Největší jmění druhého nejmovitějšího Čecha (po Petru Kellnerovi) pochází především z holdingu Agrofert.

S jeho výrobky se každý den střetává téměř každý Čech. Co všechno je ve vašich lednicích a spížích od Babiše?

Společnosti skupiny Agrofert obhospodařují asi 103 tisíci hektary půdy. Pro zajímavost: celé české zemědělství disponuje asi 4,3 milionu hektaru půdy.

Z chovů Agrofertu ročně vychází asi 440 tisíc prasat, 27 tisíc kusů skotu a 34 milionů slepic.

Z výrobků Babišovy skupiny lze vlastně sestavit základní nákup: mléko, máslo, maso, chleba a třeba i nějaký salám.

Slepice z chovu společnosti Agropodnik Hodonín, patřící k holdingu Agrofert, denně snesou skoro 390 tisíc vajec.

Ročně se jejich produkce pohybuje kolem 142 milionů kusů, čímž se Babiš nedávno pochlubil i na svém účtu na sociální síti Twitter.

Mléko - osm litrů mléka na každého Čecha

Mlékárenské společnosti Olma a Mlékárna Tatra Hlinsko za celý rok do obchodů dodají 90 milionů litrů. Olma každý den zpracuje 548 tisíc litrů mléka. Asi nejznámějším výrobkem této mlékárny je jogurt Florian nebo mléko Populár.

Na Mlékárnu Tatra Hlinsko pak denně připadá 520 tisíc litrů mléka. V lednici můžete z této mlékárny kromě Tatry najít třeba také kondenzovanou pastu Jesenka.

Maso a uzeniny - Jágr a jeho kuřata

Z firem holdingu Agrofert denně do obchodů zamíří asi 345 tun vepřového, hovězího a drůbežího masa a 235 tun masných výrobků. Asi čtyři tuny masa jdou denně do konzerv.

Vodňanská drůbež denně zpracuje 164 tisíc kuřat. Výrobky jsou v prodeji pod značkou Vodňanské kuře. Do propagace této značky zapojil Agrofert i Jaromíra Jágra a v reklamě vystupuje i sám Babiš (těsně před volbami spojil příjemné s užitečným). Veškeré zpracované maso je z českých chovů, garantuje Agrofert.

Firmy Kostelecké uzeniny, Krahulík, Kmotr a Procházka, které se specializují na zpracování červeného masa, denně vyrobí asi 200 tun uzenin. Obchody pak zásobují asi 115 tunami výsekového masa denně.

Pečivo - milion rohlíků denně

Do holdingu Agrofert patří také druhá největší tuzemská pekárna Penam. Ta každý den vyrobí asi 260 tun pečiva, přičemž za celý rok se výroba blíží 95 tisícům tun.

Každý den do obchodů dodává asi milion rohlíků - nabízí zhruba 43 různých druhů. Pro zajímavost, za celý loňský rok jich firma upekla skoro 600 milionů.

Celkem má Penam v portfoliu přes tisíc výrobků. Namátkou mezi ně patří i české buchtičky nebo perník se zavařeninou.

NEJEN POTRAVINY

Skupina Agrofert nemá ale jenom potravinářskou divizi.

Do Babišova impéria patří také chemie, lesnictví, či dovoz zemědělské techniky (Babiš je výhradním dovozcem světové jedničky v oboru společnosti CNH).

Babiš vyrábí i zelenou energii.


Zdroj: Aktuálně.cz, 23. 10. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 12:40