Agris.cz - agrární portál

Francouzská policie odhalila italské podvodníky s vínem

24. 10. 2013 | ČTK

Francouzská policie odhalila italské podvodníky s vínem, kteří v lahvích podobajících se jednomu z nejlepších francouzských vín prodávali patoky. Podvodníci si tak podle britského zpravodajského serveru BBC News vydělali kolem dvou milionů eur (zhruba 50 milionů Kč).

Lahve laciného, nekvalitního vína podvodníci opatřili novými vinětami burgundského vína Romanée-Conti, které patří mezi nejvybranější a nejdražší na světě. Policie zadržela dva italské obchodníky s vínem, a sice otce a syna, které podezírá z prodeje až 400 falešných lahví. Policie se však obává, že na trhu jich může kolovat mnohem víc.

Podle francouzských žalobců podvodníci ošetřili falešné viněty voskem, aby vypadaly starší. Výsledek byl tak dobrý, že byl téměř dokonalou kopií originálu.

Francouzská policie začala případ vyšetřovat po stížnosti slavného vinohradu, že se na trhu objevují podřadné napodobeniny jeho vína. Vyšetřování policisty zavedlo do šesti evropských zemí včetně Velké Británie a Itálie.

Červené burgundské víno Romanée-Conti se pěstuje na malé vinici o rozloze pouhých 1,8 hektaru, což z něj činí vysoce exkluzivní produkt. V roce 2011 se krabice dvanácti lahví ročníku 1990 vydražila za 297.000 dolarů (asi 5,6 milionu korun).


Zdroj: ČTK, 24. 10. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 01:01