Agris.cz - agrární portál

Komise rozhoduje o Svatomartinském. Ve Valticích

24. 10. 2013 | Denik.cz

Už dnes se koná úvodní kolo hodnocení vín, jejichž výrobci chtějí, aby dostala značku Svatomartinská. V Národním vinařském centru ve Valticích posoudí profesionální degustátoři prvních 240 vzorků.

„Svatomartinská vína jsou, jako každý rok, očekávána netrpělivě a s napětím. Čtvrteční kolo hodnocení nám přinese informace o novém ročníku, jaký bude a co můžeme očekávat. Doufám, že i přes celosezónní mírně komplikované počasí budou mladá Svatomartinská vína svěží, ovocná a v ideální harmonii cukrů a kyselinky," uvedl hlavní sommelier centra Marek Babisz.

Mezi přihlášenými vzorky dominuje odrůda Müller Thurgau před Muškátem moravským a Veltlínským červeným raným. V kategorii růžových vín kraluje Svatovavřinecké před Modrým Portugalem a letošní novinkou Zweigeltrebe. U červených vedou Svatovavřinecká před Modrým Portugalem.

Bílé a růžové víno od sklizně po úplné prokvašení potřebuje podle Babisze alespoň čtyři týdny, červené kvůli odlišnému způsobu výroby týdnů šest. Svatomartinská vína se pijí často pouze několik málo dní po jejich výrobě, a proto v nich mohou být ještě zbytky oxidu uhličitého v podobě mírného perlení.

„To však rozhodně není na škodu a jen zdůrazňuje mladickou rozdováděnost vín nového ročníku. Svatomartinská vína jsou tak mladá, jak jen mohou být, a to je jedno z těch kouzel, která jim zajišťují stále rostoucí oblibu," sdělila PR manažerka Jana Škrletová.

Autor: Lukáš Ivánek


Zdroj: Denik.cz, 24. 10. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 17:39