Agris.cz - agrární portál

Majiteli Becherovky klesly čtvrtletní tržby, oslabil odbyt v Asii

25. 10. 2013 | ČTK

Francouzskému výrobci alkoholických nápojů Pernod Ricard v minulých třech měsících klesly tržby o devět procent. Největší snížení zaznamenal v Asii a na mladých trzích. V Číně, která je pro výrobce vodky Absolut druhým největším trhem po Spojených státech, mu tržby klesly dvouciferným tempem. Společnost, která mimo jiné vlastní i českou likérku Jan Becher - Karlovarská Becherovka, to oznámila v dnešním prohlášení.

Tržby v období od července do září činily dvě miliardy eur (51,4 miliardy Kč) oproti 2,2 miliardy eur ve stejném období loni. Společnost zhoršení přikládá nepříznivému pohybu směnných kurzů a dobrým výsledkům v loňském srovnatelném období.

Pernod je podle tržeb druhou největší nápojovou skupinou na světě za britskou firmou Diageo. Mezi jeho značky patří mimo jiné vodka Absolut, šampaňské Mumm, whisky Ballantine’s a koňak Martell.

Firmě se dosud úspěšně dařilo kompenzovat pomalý růst prodeje v Evropě právě příjmy na rozvíjejících se trzích v Asii, na Blízkém východě a v Africe. Podobně jako rivalovi Rémy Cointreau a dalším konkurentům jí ale uškodila kampaň čínské vlády zaměřená na luxusní dárky, poznamenala agentura Reuters. Také růst druhé největší ekonomiky světa v minulých čtvrtletích zpomaloval. Vzpamatoval se v minulém kvartálu, tento stav se ale podle některých ekonomů nemusí udržet.

"V Číně očekáváme těžké první pololetí," řekl agentuře Reuters finanční ředitel Pernodu Gilles Bogaert. V druhé půlce roku by podle něj mohlo nastat zlepšení, tempo oživení ale není jisté.

Společnost také upozornila, že v tomto fiskálním roce do konce června 2014 očekává zisk z pokračující činnosti mezi čtyřmi a pěti procenty. V minulém fiskálním roce jí stoupl o šest procent.


Zdroj: ČTK, 25. 10. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 11:27