Agris.cz - agrární portál

Začal výlov Bezdreva, rozhodne o cenách vánočních kaprů

28. 10. 2013 | ČTK

Rybářství Hluboká zahájilo výlov třetího největšího rybníka v Česku - Bezdreva. Vydat by měl až 250 tun kaprů, 140 tun ryb z něj rybáři vylovili přes léto na plné vodě. Bezdrev se loví ob rok a produkcí ryb se na rozdíl od největšího Rožmberka řadí mezi nejlepší. Výlov bude trvat týden, v pondělí se tu budou konat tradiční Jihočeské rybářské slavnosti, řekl ČTK jednatel a majitel Rybářství Hluboká Vladimír Kaiser.

Rybářství Hluboká hospodaří na 137 rybnících o rozloze přesahující 2550 hektarů. Na podzim, zhruba od poloviny září, se loví asi dvě třetiny z nich. Polovinu z nich už mají rybáři za sebou. Výlov Bezdreva se na celkové produkci ryb společnosti kolem 1300 tun podílí více než třetinou, rozhodovat tedy bude i o cenách vánočních kaprů.

"Situace je taková, jakou jsme očekávali, v prosinci a lednu bylo neobvyklé teplo, na jaře zase dlouho zima a pak přišly povodně a vedra. Žádné překvapení se nekoná, přírůstek na kaprovi je zhruba o 20 deka nižší," konstatoval zootechnik společnosti Josef Chmel. Nižší produkce podle něj ovlivní export, kam jde běžně asi 60 až 70 procent ryb. Tuzemský trh ale ne. Ceny hlubockých kaprů zůstanou stejné, možná se zvýší o korunu až dvě na kilogramu. Jasno bude po ukončení výlovů.

Všechny ryby z výlovů míří na sádky. Lidé si je tam mohou přijít koupit, kilogram kapra první třídy přijde podle váhy na 60 a 65 korun, výběrového na 75 korun a těžšího nad čtyři kilogramy potom na 92 koruny. Možná stejné ceny budou i na Vánoce. Rybářství je dodává pět dnů před svátky asi 25 prodejcům na Českobudějovicku, ale také na Pražský hrad.

"Roční produkce společnosti je 1300 tun, mám obavy, že letos bude o sto až 200 tun nižší," uvedl ředitel. Kapři tvoří 85 až 90 procent produkce, zbytek amur, tolstolobik, candát, štika, cejn, lín a další druhy ryby. Rybářství Hluboká se na produkci sladkovodních ryb v Česku podílí asi desetinou, roční tržby se pohybují kolem 60 milionů korun.


Zdroj: ČTK, 28. 10. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 16:12