Agris.cz - agrární portál

Pokuty za koninu dávno padly, peníze jsou ale v nedohlednu

29. 10. 2013 | ČT 24

Aféra s koninou zahýbala více než před půl rokem trhem s masnými výrobky. Veterináři a zemědělští inspektoři uložili obchodníkům za falšování masa pokuty v hodnotě pěti milionů korun. Soudy s dotčenými firmami ale stále běží a jejich uzavření je zatím v nedohlednu. Většina sankcí tak ještě nebyla zaplacena.

Přestože je tomu již téměř tři čtvrtě roku od propuknutí aféry s koňským masem, nějvětší pokuty kvůli dlouhým odvolacím lhůtám nebyly stále zaplaceny. "Byly uloženy tři velké pokuty. Z toho jedna již nabyla právní moci a ve dvou případech se ty dotyčné subjekty odvolaly," konstatoval mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. "Těžko říci, jak dlouho to ještě bude trvat, protože soudní řízení mají své určité regule, pochopitelně když jde o vysokou pokutu, ten dotyčný subjekt se brání. Má tu možnost a využívá ji," dodal.

Některé udělené pokuty:

Společnost Kovář z Kunovic - pokuta za to, že ve svém velkoobchodě prodávala koňské maso a vydávala ho za obyčejné hovězí  –  2 380 000 korun

Distribuční firma Bidvest - pokuta za koňský hamburger z Polska - 600 000 korun, pokuta za NOWACO Lasagne - 900 000 korun

Za švédské kuličky s koňským masem dostala Ikea půlmilionovou pokutu. Protože chyba byla na straně dodavatele, Ikea chtěla peníze po něm. A povedlo se. "Celou záležitost jsme řešili s naším švédským dodavatelem a výsledkem jednání je, že nám to uhradil v plné výši," podotkl mluvčí Ikea Tomáš Kubík.

Třeba Tesco takové štěstí nemělo. Pokutu ve výši 650 tisíc korun zaplatilo, ale konečné vyúčtování s dodavatelem ještě vyřízené není. "Celou částku jsme následně započetli našemu dodavateli tak, jak to stanovuje vzájemná smlouva a jak je to v souladu se zákonem," dodal mluvčí společnosti Tesco Jiří Mareček.  

Pachuť po aféře stále zůstává i v Británii. Ze zástupců masného průmyslu tam dosud nebyl nikdo potrestán. Jedinou pozitivní zprávou tak zatím je, že zhruba od dubna se při rozborech nedeklarované koňské maso už nikde nenašlo.

Zdroj: ČT24 


Zdroj: ČT 24, 29. 10. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 17:02