Agris.cz - agrární portál

Ve Vel. Karlovicích začala fungovat nová pekárna frgálů

30. 10. 2013 | ČTK

Vlastní pekárnu určenou speciálně pro výrobu tradičních valašských frgálů zřídil nově Resort Valachy ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku, sdělila dnes ČTK jeho mluvčí Martina Žáčková. Výrobou frgálů, tedy koláčů, se nyní zabývá desítka pekařství na Valašsku. Frgál by na konci roku měl získat evropskou ochrannou známku.  

Nová pekárna vyrábí frgály čtyř nejtypičtějších a nejoblíbenějších příchutí - tvarohový, hruškový, makový a povidlový. Pekařky za jednu směnu vyrobí až 150 frgálů. Pravý valašský frgál má v průměru 30 centimetrů, váží 600 gramů a je pouze s jednodruhovou náplní.  

Tradiční koláče si mohou koupit místní i návštěvníci Velkých Karlovic, pekárna zásobuje také hotelové restaurace resortu. "Zatím pečeme dva dny v týdnu, v pátek a sobotu, aby si čerstvé frgály mohli odvážet víkendoví hosté. Pokud ale bude zájem, případně ve vrcholné letní a zimní sezóně, můžeme produkci rozšířit i na další dny," uvedl ředitel hotelů resortu Tomáš Blabla.  

Zřídit vlastní pekárnu zvažoval resort již delší dobu. "Dosud jsme frgály ke snídaním pro naše hotely nakupovali od regionálních pekařství. Hosté se nás ale často ptali na možnost koupit si frgál domů a když se nám navíc nedávno podařilo zaměstnat zkušenou pekařku, rozhodli jsme se pro vlastní produkci," podotkl Blabla.  

Resort plánuje také vlastní výrobu medu. Měsíčně se ho při vaření a procedurách v relaxačním centru spotřebuje až 50 kilogramů. Osm úlů je již umístěno nad jednou z místních luk. Nyní se čeká, jestli se přes zimu včelstvo ujme. "Pokud budeme úspěšní, můžeme mít vlastní med již v červnu 2014," řekl Blabla.   

Resort Valachy sdružuje trojici hotelů ve Velkých Karlovicích a Ski areál Razula. Pořádá také Karlovský gastrofestival, při kterém se vždy hodnotí nejlepší valašský frgál. Letos si návštěvníci festivalu mohli frgál také vlastnoručně upéct.


Zdroj: ČTK, 30. 10. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 08:07