Agris.cz - agrární portál

Hamé v Kunovicích zpracovává zelí na kysané tradičně - šlapáním

31. 10. 2013 | ČTK

Potravinářská společnost Hamé začala v těchto dnech ve svém kunovickém závodě zpracovávat zelí z letošní úrody. Hlávky dodané pěstiteli hlavně z okolí zpracovává na kysané zelí pro region obvyklým způsobem - šlapáním. Spotřebitelé každý rok koupí více než 1000 tun kysaného zelí od Hamé, řekl dnes ČTK David Kladroba, ředitel kunovického závodu Slovácká Fruta, který patří do skupiny Hamé.  

V Kunovicích se kysané zelí vyrábí již od roku 1925. Postup se přitom nemění. I letos zde ženy šlapou zelí ve velkých tancích, což je v moderní průmyslové době skutečnou raritou. "Během směny našlapou naše pracovnice téměř desetikilometrovou trasu. Tanky mají objem 15 až 30 tun zelí a naplnění trvá přibližně tři směny, tedy 24 až 32 hodin," popsal Kladroba. V kunovickém závodě je k dispozici celkem deset tanků o celkovém objemu 234 tun.   

"Na jedné směně se do tanku našlape deset tun krouhanky. Na směně je 14 pracovnic, z toho deset nahoře, kde se zelí čistí, vyvrtává a hází do řezačky. Nakrouhané zelí padá dolů přímo do tanků, kde ho šlapou čtyři lidi," popsala vedoucí výroby Hana Švejcarová, která si šlapání zelí také sama vyzkoušela. "Je to fyzicky docela namáhavé," doplnila s úsměvem Švejcarová.    

Hamé při výrobě nepoužívá umělé látky, jednotlivé vrstvy zelí se pouze prosypou solí a kmínem. "Poslední sešlapaná vrstva zelí se překryje plachtou a zatíží vodou. Tank se tak uzavře a zabrání se přístupu vzduchu. Zelná krouhanka pak zraje šest až osm týdnů a během této doby probíhá spontánní mléčné kvašení bez jakéhokoliv přídavku látek na podporu kvašení," uvedl Kladroba.    

Dodal, že tento proces odpovídá klasickému způsobu výroby kysaného zelí v domácích podmínkách. Většinu kysaného zelí Hamé dodává na tuzemský trh a na Slovensko. Tento specifický středoevropský produkt ale společnost vyváží také do zahraničí, například do Velké Británie, Irska nebo Kanady. Zelí firma kupuje hlavně na jižní Moravě a z východních Čech.    

Hamé se zabývá se výrobou trvanlivých a chlazených potravin. Nyní vlastní sedm výrobních závodů v republice a dva v zahraničí, v Rusku a Rumunsku. V pololetí Hamé zvýšilo tržby o procento na 2,41 miliardy korun.


Zdroj: ČTK, 31. 10. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 10:05