Agris.cz - agrární portál

Svatomartinská vína k huse budou i tentokrát ovocná

31. 10. 2013 | Denik.cz

Novinkou v repertoáru svatomartinských vín letos budou ta růžová, z hroznů odrůdy Zweigeltrebe. Degustátory ve čtvrtek čeká na valtickém zámku druhé kolo hodnocení vín, která se uchází o tuto značku mladých vín. Celkem 202 vzorků.

Hlavní sommelier Národního vinařského centra ve Valticích Marek Babisz ochutnal některé vzorky už v kole prvním, v minulém týdnu. „Vína bílá, například odrůdy Müller Thurgau, které producenti dodali nejvíc, jsou letos pěkná. Voňavá s ovocnými tóny. V chuti i vůni můžeme najít broskev," uvedl ve středu sommelier.

Podle něj budou letos svatomartinská vína kvalitní, výrazněji aromatická, spíše lehčí a také s o něco nižším obsahem alkoholu. Prostě ideální ke svatomartinské huse. Mezi přihlášenými v obou kolech dominuje právě Müller Thurgau s více než sto vzorky.

A jaké další odrůdy posílají vinaři před degustátory nejvíce? Z bílých vín Muškát moravský, z růžových Svatovavřinecké a ve druhém kole právě i Zweigeltrebe, z červených pak Modrý Portugal a Svatovavřinecké. „Růžová vína se mi také líbila. Potvrdilo se, že Zweigeltrebe vždy potěší. Určitě zajímavě zpestří nabídku Svatomartinského," pochvaloval si novinku Babisz.

Vína ucházející se o tuto značku obsahují podle sommeliera Národního vinařského centra asi čtyři až pět gramů zbytkového cukru.

Vyšší bodové hodnocení

Do prvního kola, které se uskutečnilo v minulém týdnu, přihlásilo 69 vinařů a vinařství celkem 240 vzorků. „Uspělo jich sto devadesát. A to přesto, že letos bylo zapotřebí dosáhnout vyššího bodového hodnocení," zmínil Babisz.

Vinaři přihlásili nezvykle hodně vín i do kola druhého. Je to podle něj dané i tím, že hrozny některých odrůd nechali vinaři ve vinicích déle. Červená vína potřebovala navíc jejich delší péči, konkrétně spojenou s odbouráváním kyselin.

Autor: Přemysl Spěvák

 


Zdroj: Denik.cz, 31. 10. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 05:04