Agris.cz - agrární portál

Cukrová řepa opět dobývá česká pole. Díky biolihu

4. 11. 2013 | ČT 24

Na česká pole se ve velkém vrací cukrová řepa. Po dramatickém propadu v jejím pěstování, který způsobila cukerná reforma Evropské unie, ji zemědělci opět začínají sázet. Nově se totiž používá k výrobě biopaliv.

Řepné kombajny teď nesmí promeškat ani den. Cukrovka je totiž zralá tak akorát a musí co nejdřív ze země. "Máme přes osm set hektarů řepy. Jezdíme na dvě směny po dvanácti hodinách," říká jeden z řidičů kombajnu, který sklízí pole nedaleko Litovle na Olomoucku.

Právě do cukrovaru v Litovli míří většina cukrové řepy z Hané. Denně tam zpracují 2,5 tisíce tun této znovuobjevené zemědělské plodiny. "Výnosy jsou podstatně horší než v loňském roce, ale kvalita řepy, musím zase říct, je celkem dobrá. Vyrábíme denně zhruba čtyři sta tun bílého cukru," popisuje ředitel cukrovaru Ivo Mikstein.

V minulosti bylo Česko téměř řepnou velmocí. Cukerná reforma Evropské unie nicméně zasadila tuzemským pěstitelům tvrdou ránu, neboť Brusel každé z členských zemí stanovil maximum cukru, který může vyrobit. Z mapy České republiky tak zmizely desítky cukrovarů a z polí mnoho hektarů řepy. "Celkově v rámci republiky odešlo množství 102 000 tun cukru, které vrátily do Bruselu," uvedl ředitel Agrární komory v Olomouci Miloš Porč.

Cukrová řepa se ale pro zemědělce stala znovu atraktivní, protože se z ní vyrábí biolíh a taky průmyslový cukr. "Je tam jistota odbytu. To, co vyořeme, tak prodáme do cukrovaru," pochvaluje si Jaromír Fišara, hlavní agronom ZD Unčovice. Stěžovat si přitom nemůže ani na cenu – jedna tuna řepy se v průměru prodá za tisíc korun.

Podle výrobců cukru bude v příštím roce sladidla dostatek. Měnit by se neměla ani cena – kilo se bude prodávat zhruba za 24 korun.


Zdroj: ČT 24, 4. 11. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 15:47