Agris.cz - agrární portál

Vyškovsko má další pivovar. V Topolanech

7. 11. 2013 | Denik.cz

O důvod víc k radosti mají pivaři z Vyškovska, kteří dávají přednost regionálním produktům. A ještě víc pak zaplesají ti, co holdují zlatavému moku spíš z menší výroby. V okrese vyrostl nový minipivovar.

Jeho majitelem je Jan Michalík z Topolan. „Po dvou letech práce se mi ho v říjnu konečně podařilo zprovoznit. Je třetím v okrese a zároveň nejmenším. Zatím mám povolené vařit jedenácti- a dvanáctistupňová piva. Základním sortimentem by měla být dvanáctka pšeničná a dvanáctka ležák," přiblížil Michalík.

Topolanská jedenáctka i dvanáctka jsou zatím k dostání pouze v jeho vyškovské provozovně. „V budoucnu chci pivo stáčet i do jedenapůllitrových pet lahví. Ty pak budu nabízet hlavně pivotékám ve větších městech, jako je Brno nebo Ostrava," uvedl pivovarník.

Za dobu, po kterou pivovar provozuje, už navařil několik stovek litrů zlatavé tekutiny.

1 200 sudů za rok

„Ročně pak podle propočtů zvládnu vyprodukovat asi dvanáct set padesátilitrových sudů. Jde o pivo bez konzervačních látek a barviv. Zkrátka je to čistě přírodní produkt. Už mám za sebou i výrobu ochuceného, medového piva," řekl Michalík.

Podle jeho slov jde topolanské pivo dobře na odbyt. Že se dá srovnávat s ostatními, které nabízí ve své vyškovské hospodě, potvrdil třeba Radim Skalka. „Nejsem žádný odborník, ale pivo pana Michalíka jsem ochutnal a určitě na něj ještě zajdu. A ne jednou. Mám rád pšeničné druhy, takže mi jeho nabídka vyhovuje. Obecně mám radši piva z malých pivovarů, jsou hutnější a je z nich lepší požitek," svěřil se Skalka.

Nyní Michalík čeká na povolení vařit vícestupňová piva, aby mohl vyrábět různé druhy speciálů. Ty chce přes zimu nabízet svým zákazníkům také slavkovský pivovar, který v říjnu oslavil první narozeniny. „Po ročním fungování můžu říct, že si vedeme podle očekávání. Kromě pivovarské restaurace je naše pivo k dostání také v okolních obcích. Největší úspěch jsme zaznamenali přes léto, kdy hrála prim desítka. Vzhledem k počasí teď zájem spotřebitelů poklesl, ale stále jsme spokojení. A právě ve středu uvádíme na trh novinku," oznámil jednatel společnosti Destila, která je provozovatelem pivovaru ve Slavkově, Jiří Hořava.

Limitovaná edice

Půjde o polotmavou jedenáctku nazvanou Slavkovský kaštan. „Kdo ji bude chtít ochutnat, neměl by příliš váhat. Jde o limitovanou edici. Pro zákazníky ovšem chystáme i jiná zpestření, a to hlavně přes zimu. Na Vánoce jim nadělíme další speciál. A po novém roce chceme začít s trošku odvážnějším stylem, kdy pivařům přineseme něco jiného než klasická piva českého typu, na která jsou od nás zvyklí. Myslím, že se mají na co těšit," prozradil Hořava.

Novinky chce do Vánoc představit také vyškovský pivovar. Není to tak dávno, co pustil do světa první u nás uvařený Cross The World – APA ve verzi Single Hop. „Do konce roku, respektive do vánočních svátků, chceme udělat ještě jeden nebo dva speciály. Že nevaříme jen Vyškovské pivo, ovšem není reakcí na vznik minipivovarů. Od začátku, tedy asi dva roky, je naší strategií přinášet zákazníkům i světové styly," připomněl ředitel vyškovského pivovaru Miloš Hrabák, podle kterého výstav stále roste. „Rovněž i povědomí o vyškovském pivu. Sortiment stále rozšiřujeme a naši situaci tak na trhu hodnotím kladně," naznačil Hrabák.

Autor: Martina Hašková


Zdroj: Denik.cz, 7. 11. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 21:08