Agris.cz - agrární portál

Tržby pěstitelů květin by mohly letos klesnout až o 15 procent

7. 11. 2013 | ČTK

Tržby pěstitelů květin by vlivem nepříznivého počasí, kdy začátkem roku převládaly velké mrazy střídané v létě prudkým vedrem, mohly letos klesnout o deset až 15 procent. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl předseda Svazu květinářů a floristů (SKF ČR) Jiří Horák. Celkové ztráty by se mohly pohybovat okolo 130 až 190 milionů korun.

V březnu, kdy převládalo chladné počasí, se tržby snížily o zhruba 30 až 60 procent. "Nepřálo nám počasí, bylo chladno. V zásadě nedošlo k tvorbě toho hlavního, což pro nás jsou balkónové květiny," uvedl Horák s tím, že bylo málo slunečního svitu. "Při chladném počasí a nedostatku světla je poptávka významně nižší a z pohledu pěstitele ve skleníku zároveň bohužel dražší z hlediska energií a prodlužování pěstební doby kultur," dodal místopředseda SKF ČR Petr Nachlinger.

Sektor ovlivnil také fakt, že obchodní řetězce zužované velkou ztrátou se během sezóny bály objednávat další zboží. "Došlo tak i k personálním změnám. Majitelé nebyli spokojeni s tím, jak to nákupčí zvládali," řekl Horák.

Horák se vyjádřil i k připravovanému nařízení Evropské unie o užívání množitelského materiálu a jeho certifikaci. Návrh prý nelze vnímat tak, že by soused sousedovi nemohl předat cibuli či semeno. "Spodní hranice toho, kdo bude muset být registrován, je firma, která bude mít deset osob, a obrat dva milionu eur," uvedl.

Znění nařízení se ještě může změnit podle navrhovaných připomínek. SFK ČR chce například prosadit, aby všichni pěstitelé v případě množení chráněné odrůdy měli souhlas od jejího majitele. "To je požadavek zcela logický a nevím, kdo by si dovolil třeba produkovat písničku, která mu nepatří," upozornil Horák. Doplnil, že se mu zdá nepravděpodobné, že nařízení podle původního plánu začne platit už příští rok v lednu.

Zatímco velikonoční období nenaplnilo očekávání, Vánoce by pro pěstitele měly být standardní. Typickou adventní květinou je poinsetie, které se říká vánoční hvězda. "Zahradníci neustále přichází na trh jak s tradičními červenými hvězdami, tak s novinkami v barvě růžové, krémové, bílé i barevně žíhané," uvedla Jana Třasáková ze šlechtitelské a semenářské společnosti Sempra Praha.


Zdroj: ČTK, 7. 11. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 20:14