Agris.cz - agrární portál

Výroba piva do konce září klesla meziročně o tři procenta

7. 11. 2013 | ČTK

Tuzemské pivovary podle odhadu Českého svazu pivovarů a sladoven navařily za tři čtvrtletí letošního roku takřka o tři procenta méně piva než ve stejném období loňského roku. Na dotaz ČTK to dnes uvedl výkonný ředitel svazu Vladimír Balach. Podle pivovarníků pokles spotřeby zlatavého moku způsobilo především nepříznivé počasí. Naopak roste produkce minipivovarů, která se podle prezidenta jejich svazu Jana Šuráně meziročně zvýší zhruba o 15 procent.

"Výroba v tuzemsku dosáhla za tři čtvrtletí 2013 kumulativní úrovně něco málo přes 97 procent," řekl Balach s tím, že se jedná pouze o rámcová čísla bez detailu, která mohou vykazovat určitou chybu. Podle výrobních čísel za letošní chladný březen, duben a červen i předběžných výsledků za srpen a září se dá s největší pravděpodobností očekávat, že výroba piva bude meziročně o několik procent nižší i za celý rok 2013.

Také podle mluvčího tuzemské pivovarské dvojky Pivovarů Staropramen Pavla Barvíka se na poklesu pivního trhu letos projevuje především nepřízeň počasí. "Hlavní pivovarská sezona trvá od dubna do září a z těchto šesti měsíců pivovarům počasí přálo jen v červenci a srpnu," uvedl. Nepříznivé pro spotřebu piva podle něj bylo zejména jaro, kdy se střídalo sněžení, dlouhodobě chladné a sychravé dny.

"Týká se to především točeného piva, jelikož až do začátku června chyběly nejen častější návštěvy hospod, ale také naplněné letní zahrádky restaurací a další sezonní provozovny," podotkl Barvík.

Zatímco v závěru loňského roku bylo v Česku zhruba 160 minipivovarů s jednotlivým ročním výstavem do 10.000 hektolitrů, před dvěma týdny jich bylo podle Šuráně již 205. Díky nárůstu počtu se zvyšuje také celková výroba nejmenších pivovarů. Produkce již zavedených minipivovarů v současnosti spíše stagnuje, uvedl Šuráň. Podíl minipivovarů na tuzemském trhu přesto dosahuje do jednoho procenta, ovládají jej velké nadnárodní pivovarnické skupiny.

Podle koncem srpna publikovaných pololetních výsledků výstav tuzemských pivovarů klesl zhruba o 160.000 hektolitrů, tedy o dvě procenta. Na domácím trhu prodaly pivovary o čtyři procenta méně piva než ve stejném období před rokem, naopak vyvezly o 7,5 procenta více než v první polovině roku 2012. V prvním pololetí loňského roku rostl výstav pivovarů meziročně o pět procent.

Významnou měrou se na poklesu produkce českého pivovarnictví v pololetí podílí také snížená konzumace pivních mixů známých také jako radlery. V deštivém červnu se jejich prodej meziročně snížil o 40 procent. Tato kategorie přitom v poslední době táhla mírný růst celého odvětví a bez ní by produkce pivovarů setrvale mírně klesala, tvrdili pivovarníci.

Loni tuzemské pivovary uvařily meziročně o 2,75 procenta více piva. Nárůst produkce na zhruba 18 milionů hektolitrů byl způsoben zvýšením exportu bezmála o desetinu a poptávkou po pivních mixech. Rostl dále podíl lahvového a plechovkového piva na úkor sudového. Výstav českých pivovarů loni mírně rostl, druhým rokem po sobě. V letech 2009 a 2010 se produkce pivovarníků v důsledku ekonomické krize a zvýšení spotřební daně z piva výrazně propadla, v součtu téměř o patnáct procent.

Petr Majer


Zdroj: ČTK, 7. 11. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 15:00