Agris.cz - agrární portál

Konopišťský rybník čeká další výlov a příští rok odbahnění

8. 11. 2013 | ČTK

Konopišťský rybník čeká letos už druhý výlov. Mohou za to červnové povodně, během nichž se do rybníka dostaly další ryby. Příští rok na jaře by pak mělo přijít na řadu i odbahnění za 70 milionů korun, které bylo kvůli potížím s výběrovým řízením několikrát odloženo. Podle benešovské radnice je reálné, že se veškeré práce stihnou do září 2015. Novinářům to dnes řekl místostarosta Roman Tichovský (ODS). 

Soutěž se v minulosti zkomplikovala kvůli odvolání jednoho z účastníků k antimonopolnímu úřadu. Dotace byla zrušena, radnice se proti tomu odvolala.

"V říjnu jsme zahajovali stavbu, za 14 dní jsme ale dostali papír, že nám berou dotaci. V prosinci jsme se odvolali a od ledna do konce července jsme čekali na vyřízení odvolání," připomněl poslední peripetie kolem tendru Tichovský.

Rozhodnutí podle něj přišlo v červenci a dalo za pravdu městu. Nyní ještě musí výsledky výběrového řízení po antimonopolním úřadu přezkoumat i Státní fond životního prostředí. 

Letos v dubnu byl rybník po více než 40 letech vyloven. Tuto sobotu však bude muset být výlov zopakován, protože během povodní se do rybníka dostaly ryby, které patří rybářům z Líšna. "Rybník se pak nechá vypuštěný, aby mohl vysychat," dodal místostarosta.

Konopišťský rybník se nachází u stejnojmenného zámku a má rozlohu kolem 19 hektarů. Na Konopišti při druhé světové válce sídlil hlavní štáb německých jednotek SS, a proto byla letos při vypuštění rybníka na dně objevena munice, kte


Zdroj: ČTK, 8. 11. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 19:08