Domácí je domácí - šunkovary jdou na dračku
8. 11. 2013 | ČT 24
Lidé se stále více zajímají o to, co jedí. Právě proto si jich čím dál víc vyrábí potraviny přímo doma. Vyhnou se tak náhražkám a taky ušetří. Místo šunky z obchodu, která je napumpovaná vodou a fosfáty, si ji teď mnoho lidí raději přímo doma. Potvrzují to i prodejci takzvaných šunkovarů.
Jako nejvyšší jakost se v obchodě prodávají šunky, ve kterých je masa okolo 90 procent. Víc masa se velkovýrobcům do uzeniny dostat nedaří. "Aby výrobce mohl něčím nahradit svalovou tkáň, tak se většinou dodává voda. A aby se tam voda udržela, to zase zajišťuje pomocí určitých látek, většinou jsou to fosfáty," říká o šunce v obchodech Jana Dostálová z VŠCHT.
Ani do šunky přitom nemusí přijít nic víc než maso, sůl, pepř a pár lžiček vody. Díky speciálnímu šunkovaru může být ze dne na den uzenářem každý, kdo má doma sporák a hrnec. Za pár desítek minut si doma může uvařit šunku bez konzervantů.
Zájem je obrovský. "V poslední době je určitě zájem vyšší i kvůli tomu, že se lidé začali zajímat o kvalitu potravin," potvrzuje prodejce šunkovarů Ondřej Dědič. Zajímavá je přitom i cena domácí šunky. Deset deka vyjde zhruba na 12 korun. Ta ze supermarketu může vyjít až na trojnásobek.
Dá se najít v obchodě šunka se 100 procenty masa?Po dlouhém hledání štáb ČT nakonec šunku se 100 procenty masa a bez konzervantů v obchodě našel. Byla ale pro psy.
Zdroj: ČT 24, 8. 11. 2013
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.12.2025 13:41
