Agris.cz - agrární portál

Polsko je prý největším světovým vývozcem jablek, překonalo Čínu

11. 11. 2013 | ČTK

Polsko se stalo největším světovým vývozcem jablek, a ukončilo tak dosavadní prvenství Číny. Napsal to dnes polský list Puls Biznesu. Podle údajů, které zveřejnil server Fresh Plaza sledující globální trh se zeleninou a ovocem, Polsko během poslední sezóny od podzimu do jara prodalo 1,2 milionu tun jablek. Nechalo tak za sebou dosavadní jedničku Čínu, která v předešlé sezóně vyvezla milion tun.   

Na globální trhy míří přes deset procent celkové světové obchodní produkce jablek, která činí odhadem 75 milionů tun. Na světovém trhu s jablky se podle Fresh Plaza loni obchodovalo s 8,2 milionu tun čerstvých jablek o hodnotě 6,4 miliardy eur.  

"Náš růst by měl být vnímán jako trvalý trend," sdělil podle agentury PAP deníku šéf polské unie pěstitelů ovoce Miroslaw Maliszewski.    

Čína, kde je produkce jablek větší než Polsku, se podle něj nyní soustředí na domácí poptávku. Polskému vývozu jablek ale k dalšímu růstu brání překážky na straně poptávky. "Pokud nenajdeme nové trhy, naše produkce neporoste o víc než pět až šest procent ročně," sdělil podle agentury PAP.

Pevninská Čína v roce 2011 podle webu Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) vypěstovala téměř 36 milionů tun jablek, tedy zhruba polovinu světové obchodní produkce. Dalšími velkými pěstiteli byly USA (4,2 milionu tun), Indie (2,9), Turecko (2,7) a Polsko (2,5 milionu tun). Za největšího světového dovozce jablek platí Rusko, píše server Fresh Plaza.


Zdroj: ČTK, 11. 11. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 03:12