Agris.cz - agrární portál

Vinaře na Hradišťsku trápily nemoci, někteří je postřikem zvládli

12. 11. 2013 | ČTK

Vinaře na Uherskohradišťsku, které je prakticky jediným místem ve Zlínském kraji, kde se ve větším pěstuje vinná réva, letos hodně potrápily nemoci révy. Někteří je postřiky zvládli a úrodu si pochvalují, jiní utrpěli velké ztráty. Kvalitativně by však letošní víno mělo být dobré, s nižším obsahem cukrů a vyšším obsahem kyselin, zjistila dnes ČTK.  

"Letos byl velmi zvláštní rok, trochu kalamitní. Řádily houbové choroby peronospora a oidium a vinaři, kteří nevystihli dobu chemické ochrany, zaplakali nad výdělkem. My jsme to asi vystihli," řekl dnes ČTK Jaroslav Vaďura z vinařství v Polešovicích.  

Na úrodě se podepsalo také počasí, zejména suché léto a opožděná vegetace. "Cukernatost jsme dohnali tím, že o to, co byla vegetace zpožděná, jsme později sklízeli," podotkl Vaďura, na jehož vinicích je ještě 50 metráků odrůdy Cabernet Sauvignon. "To budeme sbírat až příští týden," řekl. Úroda v jeho vinařství byla nakonec velmi dobrá.  

Mezi méně spokojené patří další polešovický vinař Zdeněk Habrovanský. "Neuhlídali jsme postřik a nastoupilo oidium. Za 20 roků je to nejhorší rok, hodně hroznů šlo na zem. Ale nejsem v tom sám," řekl ČTK Habrovanský. Úroda se podle jeho slov lišila podle lokality i pěstované odrůdy. "Byly dobré výnosy a zdravé hrozny, ale také horší. Kvalita však nebude špatná," uvedl vinař, který měl proti loňskému roku o 60 procent nižší úrodu.  

Za spíše mírně průměrný rok označuje letošní úrodu také majitel uherskohradišťské vinotéky Petr Gallia, který zastupuje deset regionálních vinařství. "Letos bylo méně hroznů, ale kvality dosáhly, mají vyšší obsah kyselin. Záleží také na umění vinařů," řekl ČTK Gallia.  

Sklizeň révy v České republice bude letos podle odhadu vinařů na úrovni desetiletého průměru. Produkce má odpovídat 650.000 hektolitrům vyrobeného vína. To by znamenalo meziroční nárůst o 160.000 hektolitrů. Vinná réva se v Česku letos pěstovala na 15.699 hektarech vinic.


Zdroj: ČTK, 12. 11. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 02:39