Agris.cz - agrární portál

Dánsko podporuje zavádějí biopotravin do jídelen

15. 11. 2013 | bio-info.cz

Osm dánských měst obdrželo více než 4 miliony EUR (přes 100 milionů Kč) od dánské vlády na zavedení biopotravin do veřejného stravování v rámci kampaně propagující biopotraviny.  

Přeměna veřejných jídelen na využívání biopotravin je součástí Akčního plánu na propagaci biopotravin dánské vlády. Využívání biopotravin ve veřejném sektoru má napomoci zdvojnásobit podíl ekologicky obhospodařovaných ploch v Dánsku do roku 2020. Další města budou mít možnost využít vládní granty v roce 2014. Cílem dánské vlády je zajistit, aby 60 procent surovin využívaných k přípravě pokrmů ve veřejném stravování pocházelo od dánských ekologických zemědělců.

Městské úřady v Kodani a dalším městech dokazují, že přechod na zdravé pokrmy připravené převážně z bioproduktů je možný v rámci stávajících provozních rozpočtů, především díky snižování odpadů, nakupováním sezónních produktů, využitím čerstvých surovin místo polotovarů a větším podílem zeleniny na úkor masa.  

Zdroj: Organic Denmark


Zdroj: bio-info.cz, 15. 11. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 10:09