Agris.cz - agrární portál

Na Slovensku odhalili 22 tun masa z Brazílie napumpovaného antibiotiky

15. 11. 2013 | novinky.cz

Dvaadvacet tun mraženého drůbežího masa obsahujícího zvýšené množství doxycyklinu bylo dovezeno z Brazílie na Slovensko. Těmito antibiotiky se podle televize Markíza léčí dýchací potíže drůbeže.

Inspektoři vědí, že celá zásilka obsahovala 22 tun brazilského kuřecího masa, ale zatím objevili pouze pět tun, po zbytku pátrají. Část dodávky měla skončit na jedné blíže nespecifikované škole. Další část směřovala do hospiců, restaurací a jídelen. Je tedy možné, že nějaké maso se už objevilo na talířích.

Doxycyklin se na slovenských drůbežích farmách používá pod dohledem veterinářů a při prodeji už maso nesmí lék obsahovat. Brazílie a Polsko toto pravidlo opakovaně porušují.

V těchto zemích se léčiva pravděpodobně používají k přikrmování zvířat. Výsledkem je, že zatímco před lety potřebovala drůbež 70 dní, aby dorostla na porážku, dnes jí stačí 42 dnů. Drůbež také značně přibrala na váze. Kuřecí prsa jsou téměř dvojnásobně větší než před několika lety.


Zdroj: novinky.cz, 15. 11. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 08:21