Agris.cz - agrární portál

Velké pivovary hodnotí intervence ČNB spíše negativně

18. 11. 2013 | ČTK

Velké tuzemské pivovarské skupiny hodnotí devizové intervence České národní banky (ČNB) spíše negativně. Při vývozech piva jim sice zvedne tržby, vzrostou jim však ceny vstupů dovážených ze zahraničí. Pivovary se zároveň obávají snížení koupěschopnosti obyvatel, která se projeví snížením poptávky, zjistila ČTK v anketě.  

"Jako významnému exportérovi nám devalvace přinese vyšší korunové tržby. Proti tomu ale působí současné nastavení kurzového zajištění podniku proti posílení české měny, to nyní automaticky sníží výnosy ve finanční oblasti hospodaření podniku," řekl ČTK ekonomický ředitel Budějovického Budvaru Petr Žáček.   

Pivovar má podle něj před sebou poměrně rozsáhlé rozvojové investice, které musí nakoupit v zahraničí. Intervence ČNB je významně zdraží. V důsledku pravděpodobného zdražení základních potřeb, jako jsou dovážené potraviny a energie je podle Žáčka otázkou, jak intervence zasáhne poptávku po zbytném zboží, mezi něž pivo patří. "Pravděpodobně se v dohledné době nezvýší spotřeba domácností, což se může negativně promítnout do tuzemské konzumace piva," podotkl.   

"Pro náš pivovar znamená krok ČNB v tuto chvíli větší rizika než potenciální zisky," řekl mluvčí tuzemské pivovarské dvojky, Pivovarů Staropramen, Pavel Barvík. Přestože firma patří k jednomu z největších tuzemských vývozců piva, většinu své produkce prodá na domácím trhu. "Pokud bude intervence ČNB znamenat zvýšení cenové hladiny, a tím snížení disponibilních příjmů lidí, je to jen další krok nutící lidi omezit útraty za pivo, a to především v hospodách a restauracích," poznamenal. Vyšší příjmy z exportu podle něj tyto ztráty nenahradí.   

Pivovary Lobkowicz neočekávají zásadnější dopad tohoto opatření ČNB na své podnikání. "Případné zvýšení tržeb za export piva, který tvoří přibližně jen 15 procent celkového prodeje, bude na druhé straně kompenzováno zdražením některých vstupů dovážených ze zahraničí, například obalového materiálu a v neposlední řadě i pohonných hmot," řekl ČTK manažer značek společnosti Petr Božoň s tím, že skupina očekává spíše neutrální dopad kroku ČNB na své podnikání.  

Centrální banka minulý čtvrtek zahájila devizové intervence s cílem oslabit korunu, její kurz chce držet poblíž hranice 27 korun za euro. Hlavní přínos intervencí vidí ČNB v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly mnohem větší v případě deflace. Krok kritizovala řada ekonomů, podnikatelů, prezident Miloš Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus. Naopak podle premiéra v demisi Jiřího Rusnoka domácí ekonomice pomohou a zvýší její konkurenceschopnost.  

Tuzemské pivovary podle odhadu Českého svazu pivovarů a sladoven navařily za tři čtvrtletí letošního roku takřka o tři procenta méně piva než ve stejném období loňského roku. Podle pivovarníků pokles spotřeby zlatavého moku způsobilo především nepříznivé počasí. Naopak roste produkce minipivovarů, která se podle prezidenta jejich svazu Jana Šuráně meziročně zvýší zhruba o 15 procent.  

Loni tuzemské pivovary uvařily meziročně o 2,75 procenta více piva. Nárůst produkce na zhruba 18 milionů hektolitrů byl způsoben zvýšením exportu bezmála o desetinu a poptávkou po pivních mixech. Rostl dále podíl lahvového a plechovkového piva na úkor sudového. Výstav českých pivovarů loni mírně rostl, druhým rokem po sobě. V letech 2009 a 2010 se produkce pivovarníků v důsledku ekonomické krize a zvýšení spotřební daně z piva výrazně propadla, v součtu téměř o patnáct procent.


Zdroj: ČTK, 18. 11. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 22:41