Agris.cz - agrární portál

Součástí Zemědělské olympiády bude i soutěž ve zručnosti jízdy s traktorem

18. 11. 2013 | Zemědělský svaz ČR

Již podruhé bude Zemědělský svaz ČR pořádat soutěž pro žáky středních zemědělských škol a učilišť – jízdu zručnosti traktorem s vlekem a v letošním roce se k této soutěži přidá také 1. ročník Zemědělské olympiády. V rámci 19. ročníku veletrhu Vzdělání a řemeslo, který se uskuteční ve dnech 20. – 22. listopadu na výstavišti v Českých Budějovicích, se budou moci utkat mezi sebou žáci studující středoškolské zemědělské obory.

Obě zemědělské soutěže proběhnout druhý den výstavy, tj. ve čtvrtek 21. listopadu v dopoledních hodinách. Soutěže budou součástí doprovodného programu výstavy, při kterém se představují jednotlivá řemesla a studijní obory. Cílem soutěží je zvyšování a porovnání odborných znalostí a dovedností žáků v rámci středních škol a učilišť, výměna zkušeností a samozřejmě také nevšední zážitky! Jízda zručnosti se skládá z osmi prvků jako je např. projetí osmičkou, couvání do garáže, zastavení na přesnost, přistavení k rampě atd. Žáci budou mít zapůjčen traktor JCB Fastrac od společnosti Toko Agri a.s., ke kterému bude připojen 5t vlek zapůjčené ze Střední odborné školy veterinární, mechanizační a zahradnické v Českých Budějovicích. 

V zemědělské olympiádě čeká na soutěžící nejen otestování teoretických znalostí ze zemědělství, ale ukáží své dovednosti také při dojení na umělém vemeni nebo při poznávání semen a klasů polních plodin. Do Zemědělské olympiády se hlásí především žáci navštěvující maturitní obor Agropodnikání, ale nechybí mezi nimi také žáci učňovských oborů.

Obě soutěže mají za cíl propagaci zemědělských oborů jak na středních školách, tak na učilištích a motivace mladých lidí k jejich studiu. Návštěvníci veletrhu, kterými jsou převážně žáci posledních ročníků základních škol a jejich rodiče, se mohou přesvědčit o tom, že zemědělství zahrnuje mnoho pestrých a zajímavých činností.

Zemědělský svaz České republiky

Zemědělský svaz České republiky (ZS CR) je jednou z největších nevládních agrárních organizací zemědělců v ČR. Z celkového počtu pracovníků v zemědělství členové ZS ČR zaměstnávají 42 %. Svaz je právnickou osobou, která je dobrovolným, nezávislým, nevládním a nepolitickým sdružením právnických a fyzických osob – zemědělských obchodních společností, zemědělských družstev, odbytových družstev a společností, zemědělců a dalších podnikatelů, jejichž podnikání je především zaměřeno na zemědělství, pěstitelství, chovatelství a služby - které se sdružily na ochranu svých hospodářských a sociálních zájmů v souladu s právními předpisy České republiky. Podle základních svazových dokumentů (programové zaměření činnosti a usnesení konference) svaz plní funkce zejména v podnikatelském a producentském směru. Vedle toho se zabývá zaměstnavatelskou funkcí, podporou družstevního podnikání, vztahy k EU, mezinárodní činností a rozvojem spolupráce se zainteresovanými články agrobyznysu. Svaz je největší zaměstnavatelskou organizací v zemědělství a z tohoto důvodu je jakožto člen Konfederace zaměstnavatelských podnikatelských svazů zastoupen v Radě hospodářské a sociální dohody (tripartitě). Problematiku družstevnictví svaz řeší i prostřednictvím svého členství v rámci Družstevní Asociace ČR. Např. v oblasti legislativy se svaz podílel na právní úpravě družstev v rámci obchodního zákoníku i na zákoně o evropské společnosti atd.. Jako člen Družstevní Asociace ČR se svaz účastnil na vzniku družstevní struktury Mezinárodního družstevního svazu v evropském regionu – Družstva Evropa.  Více informací naleznete na www.zscr.cz.


Zdroj: Zemědělský svaz ČR, 18. 11. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 12:52