Agris.cz - agrární portál

O vánoční cukroví je velký zájem, objednávky se stále přijímají

19. 11. 2013 | ČTK

Stovky objednávek na vánoční cukroví zaplňují v těchto dnech cukrárny po celém Olomouckém kraji. Některé z nich se do pečení už pustily, například z chomoutovské cukrárny Katrin odešla první várka s více než 600 kilogramy cukroví. Hospodyňky, které si chtějí ušetřit čas nebo ochutnat profesionální kousky, mohou objednávat většinou i na začátku prosince. Cena za kilogram vánočního cukroví se liší, pohybuje se v rozpětí od 300 do 500 korun. V nabídce nechybí ani cukroví s chalvou či cukroví bezlepkové.    

V cukrárně Katrin v Chomoutově u Olomouce napečou do Vánoc až čtyři tuny vánočního cukroví. "Jsou to sice galeje, ale děláme to už 23 let a jsme na to zvyklí. Objednávky bereme od listopadu, někteří lidé si vánoční cukroví objednávají dokonce už v srpnu," řekla ČTK majitelka firmy Jarmila Jonáková. Příchod Vánoc zaměstnává cukráře od rána do noci, nemohou si ani vybrat dovolenou. Odpočinkový bude pro ně prý tradičně až leden.    

Objednávky přijímají tamní pracovníci až do konce měsíce. "Lidé chtějí klasiku, co se dělávalo dříve. Ať už jsou to vanilkové rohlíčky s ořechy či tlapky s ořechy. Jednotlivé kousky cukroví děláme akorát čím dál menší," míní Jonáková, která pokračuje v rodinné cukrářské tradici sahající až do konce 19. století. Podle majitelky firmy se vánoční cukroví u nich nezdražovalo už čtyři roky, ačkoliv se ceny surovin včetně ořechů stále zvyšují. Kilogram vánočního cukroví s máslovým krémem se čtyřiadvaceti druhy stojí 410 korun.    

Vůně vánočního cukroví v nejbližší době provoní i výrobní prostory v přerovském cukrářství SUM. "Zájem je velký, objednávky přijímáme do poloviny prosince," řekla ČTK pracovnice cukrářství Hana Martínková. Na vánoční stoly odtud každoročně odchází až na 400 půldruhého kilogramu vážících krabic vánočního cukroví. Letos bude stát 470 korun. "Lidé mají také velký zájem o korpusy laskonek, které si doma naplní vlastním krémem podle své chuti, prodá se jich 500 až 600 kusů," doplnila Martínková.    

V cukrárně Karamel v Novém Malíně na Šumpersku se do výroby vánočního cukroví pustí na začátku prosince. Začíná se s pečením korpusů, cukroví se plní až na poslední chvíli. "Lidé už objednávají, mohou objednávat až do 13. prosince. Na odbyt jde klasika z dobrých surovin," řekla majitelka cukrárny Zdeňka Zendulková, která v oboru podniká 21 let. V nabídce má i bezlepkové cukroví. "Je to sice drahé, ale jsou lidé, kteří to potřebují. Už máme objednaných pět nebo šest velkých krabic, cukroví vypadá stejně jako ostatní," doplnila Zendulková. Kilogram klasického vánočního cukroví tam vyjde zhruba na 500 korun.    

Vánoční cukroví si mohou až do 5. prosince objednávat i lidé například v cukrárně Mamka v Olomouci. Kromě klasického vánočního cukroví v ní vyrábějí i zdravější varianty. Jde o cukroví s fruktózou vhodné i pro diabetiky nebo pro ctitele zdravého životního stylu cukroví s chalvou. Za kilogram vánočního cukroví lidé zaplatí 272 korun, dvoukilogramové balení je přijde na 510 korun.    

Alena Horáková


Zdroj: ČTK, 19. 11. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 00:46