Agris.cz - agrární portál

Vánoční cukroví letos nepodraží, ujišťují obchodníci

20. 11. 2013 | Denik.cz

Pekárny a cukrárny na Klatovsku začínají vonět po vánočním cukroví. To se právě v těchto dnech začíná péct. A i když k Vánocům patří každoročně také různé módní trendy v barevnosti ozdob, výzdoby a podobně, u cukroví to neplatí. Na Klatovsku bude na zákazníky čekat klasika. Žádný z pekařů se do experimentů pouštět nebude.

„Novinky v sortimentu nejsou, jen jsme umělé krabičky vyměnili za papírové, což je hezčí pro oko," přiznává například Karel Javorský ze společnosti Cupeko Sušice. U klasiky zůstává také pekařství Fiala v Klatovech – Lubech, kde podle majitele Petra Fialy připraví pro své zákazníky jako každý rok 12 druhů cukroví. „Začínáme sněhovým cukrovím, pak pokračujeme čajovými druhy, rohlíčky, pracnami, slepovaným lineckým cukrovím. Vyrábíme ale i cukroví pro diabetiky," vysvětluje Petr Fiala. U Fialy v Klatovech napečou pro letošní Vánoce jednu tunu cukroví. Na něj zpracují podle majitele firmy 300 kilogramů těsta.

Vymykat se standardům nechce ani sušický pekař Karel Rendl. I tam zůstanou u jedenácti druhů klasického cukroví.

„Občas chce někdo ze zákazníků něco speciálního máslového. I to se dá zajistit, pokud o to má někdo zájem. Objednat se dá opravdu cokoliv," informuje Javorský. Výrobci se v dnešní době musejí přizpůsobovat požadavkům zákazníků. Konkurence je totiž v oboru i nabídce veliká.

Pekárny před Vánocemi připravují i různé štoly a slavnostní vánočky. Ty jsou prý oproti klasickým více zdobené mandlemi a používá se do nich více tuku a másla. Pečou se ale až těsně před svátky. „V dnešní době musíte mít napečeno do zásoby. Lidi už nechtějí objednávat. Chtějí přijít do obchodu a koupit si, co potřebují," tvrdí Fiala.

Za vánoční cukroví si prý zákazníci letos nepřiplatí. Ceny údajně zůstanou stejné. Obchodníci si prý nemohou dovolit ceny zvýšit právě kvůli již zmíněné konkurenci. „Rozhodně se zákazník nemusí obávat toho, nakupovat cukroví s předstihem, třeba v polovině listopadu. Cukroví má vysokou trvanlivost a hlavně, každá hospodyně ví, že cukroví se musí nechat uležet," potvrzuje Javorský.

Autor: Ludvík Pouza


Zdroj: Denik.cz, 20. 11. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 11:34