Agris.cz - agrární portál

V Kosteleckých uzeninách se objevil černý kašel, výrobu neohrozil

22. 11. 2013 | ČTK

V Kosteleckých uzeninách onemocněli černým kašlem tři lidé pracující v kancelářích. Krajská hygienická stanice eviduje dále i dva zatím nepotvrzené případy této nemoci u dělníků z expedice. Jak uvedl dnešní Jihlavský deník, zákazníci se ale výrobků z tohoto masokombinátu nemusejí bát, protože se přes ně nemoc nepřenáší.    

Hygienici doporučili masokombinátu ochranná opatření. "A to ve smyslu častého větrání místností, důkladného úklidu s použitím dezinfekčních prostředků a poučení zaměstnanců," řekla deníku epidemioložka Alena Dvořáková z krajské hygienické stanice. Uvedla, že přenos původce černého kašle prostřednictvím potravin doposud nebyl prokázán. Na expedici, kde pracovali dělníci, u nichž je podezření nákazy, jdou potraviny už balené.    

Černý kašel se nedávno objevil i v jedné z jihlavských mateřských škol. Loni touto chorobou na Jihlavsku onemocněno 27 lidí, v tomto roce hygienici evidují do konce října 56 případů. Na celé Vysočině před rokem onemocnělo 80 lidí, letos bylo v kraji evidováno 105 případů černého kašle.   

Prevencí je podle hygieniků vyhýbat se nakaženým lidem a časté větrání uzavřených prostor. Dospělí lidé by měli pomýšlet na přeočkování.


Zdroj: ČTK, 22. 11. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 19:21