Agris.cz - agrární portál

Přednímu pěstiteli jablek v ČR ZD Dolany klesla sklizeň o třetinu

22. 11. 2013 | ČTK

Jeden z největších pěstitelů jablek v zemi, Zemědělské družstvo Dolany na Náchodsku, letos sklidil o třetinu méně jablek než obvykle. Z dříve průměrných zhruba 7000 tun mu sklizeň klesla na 4700 tun. U hrušek se úroda proti očekávání propadla také o třetinu, na asi 700 tun. Kvůli nižší sklizni bude ovocnářství družstva ve ztrátě. V podniku také ubude až 20 sezonních pracovních míst ve skladování, třídění a balení ovoce. ČTK to dnes řekl vedoucí dolanských ovocnářů Jiří Fišer. S 330 hektary sadů patří družstvo k hlavním ovocnářským podnikům v zemi. 

Hlavním důvodem nižší úrody bylo podle Dolanských deštivé jarní počasí, které způsobilo přemokřenost půdy. Stromy se podle Fišera dostaly do stresu a červnový a červencový propad malých plodů byl výrazně vyšší než obvykle. Slabá úroda jádrovin navázala na propad u višní, jejich sklizeň necelých 50 tun byla proti očekávání jen pětinová. "Zásadní jsou pro nás jablka. Ani dobrá úroda višní by letošní výsledek nezachránila," řekl Fišer.    

Pozitivní zprávou však je podle něj to, že podíl kvalitních konzumních jablek na celkové úrodě letos dosáhl nadprůměrných 80 procent. Loni byl podíl konzumních jablek necelých 50 procent. "Konzumních jablek pro prodej v obchodech tak máme ve skladech zhruba jako loni," řekl Fišer. Takzvaná nestandardní jablka pěstitelé prodávají lisovnám na mošt.    

Dosavadní farmářské ceny jablek jsou podle Fišera mírně vyšší než loni. Ve vlastní maloobchodní prodejně družstvo jablka prodává podle odrůdy a kvality v rozmezí od 11 do 20 korun za kilogram. V obchodních řetězcích cena jablek v prodejních akcích začíná na zhruba 15 korunách za kilogram, v běžném prodeji na asi 20 korunách.    

V celé ČR by sklizeň jablek měla podle posledních odhadů činit asi 127.000 tun, v porovnání s pětiletým průměrem by měla vzrůst asi o šest procent. Regionálně se však čekají výrazné rozdíly. Ovocnáři na Moravě by měli zaznamenat meziroční nárůst. Naopak v Čechách se čeká sklizeň nižší. Výraznější pokles má být na východě Čech, kam spadají i Dolany. Ucelená republiková čísla letošní sklizně jablek i ostatního ovoce budou k dispozici v lednu.    

Zdeněk Rychtera 


Zdroj: ČTK, 22. 11. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.05.2024 04:18