Hradecký kraj zvedl výrobu masa o pětinu, v celé ČR byl pokles
25. 11. 2013 | ČTK
Produkce masa v Královéhradeckém kraji za první tři čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostla o 20 procent. Bez drůbežího masokombináty v regionu zpracovaly 16.705 tun masa. Výrobci masa dosavadním růstem navázali na loňské tříprocentní zvýšení výroby, které přišlo po třech letech trvalého poklesu. Růst produkce masa v Česku do konce září ještě vykázaly další čtyři kraje. V celé zemi však produkce masa klesla o dvě procenta na 223.191 tun, uvedla hradecká pobočka Českého statistického úřadu.
K meziročnímu růstu produkce masa přispělo hlavně zvýšení porážek prasat, a to o 13 procent na 136.505 kusů. Ve výrobě masa to představovalo čtrnáctiprocentní zvýšení o 1542 tun na 12.637 tun. K růstu výroby masa pomohla i větší produkce masa hovězího, která se zvýšila o 1224 tun na 4051 tun. Porážky skotu v kraji vzrostly o 49 procent na 15.075 kusů. Skopového a kozího masa jatka zpracovala deset tun, meziročně o sedm tun více.
Největšími tuzemskými výrobci masa byly do konce září podniky z Jihočeského kraje, které jej dodaly 40.582 tun. Následovaly je masokombináty z Jihomoravského kraje a z Vysočiny. Hradeckému kraji ve výrobě masa v prvních třech čtvrtletích patřila mezi regiony osmá příčka. Proti konci loňského roku se kraj posunul o jedno místo výš.
Zdroj: ČTK, 25. 11. 2013
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 20:58