Agris.cz - agrární portál

Toman: V ČR by měl vzniknout silný Úřad pro potraviny

25. 11. 2013 | FinančníNoviny.cz

V Česku by měl vzniknout silný Úřad pro potraviny se sídlem v Brně, uvedl dnes na Žofínském fóru ministr zemědělství v demisi Miroslav Toman s tím, že vytvoření nového orgánu vidí jako úkol pro svého nástupce. Úřad pro potraviny je v současné době pouze jednou ze sekcí na pražském Těšnově sídlícího ministerstva zemědělství (MZe). S posilováním kompetencí potravinářské sekce začal Toman již během svého působení na ministerstvu, v jehož čele stojí od července.

"Podle mého názoru by se Úřad pro potraviny měl přidružit ke Státní zemědělské potravinářské inspekci (SZPI)," řekl ministr s tím, že změna by měla zefektivnit celý systém kontrol potravin. Její součástí by mělo být jednoznačné stanovení kompetencí jednotlivých dozorových orgánů. I nadále by zůstaly zachovány Státní veterinární správa (SVS), SZPI i Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Ministerstvu zemědělství by podle Tomana měl zůstat "jen velmi silný legislativní odbor".

Toman krátce po svém nastoupení do čela ministerstva zastavil slučování SZPI a SVS do jedné dozorové instituce. Sloučení obou potravinových kontrol prosazoval předchozí ministr Petr Bendl (ODS), v květnu tento záměr schválila vláda.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 25. 11. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 13:03