Agris.cz - agrární portál

Pivovaru Uherský Brod letos zatím roste prodej vlastních značek

27. 11. 2013 | ČTK

Pivovaru Uherský Brod za prvních deset měsíců letošního roku vzrostl prodej vlastních značek. Například v letních měsících se meziročně zvýšil o šest procent, řekl dnes novinářům obchodní ředitel pivovaru Tibor Nechala bez dalšího upřesnění. Pivovar nadále prodává většinu svého piva, asi 58 procent, v sudech, což je v protikladu k situaci na trhu, kde dominuje lahvové pivo.  

"Léto bylo velmi pěkné. Je předpoklad, že bychom se na klesajícím trhu v České republice měli dostat minimálně aspoň na loňská čísla," uvedl Nechala. Podle něj se celkový pivní trh v Česku v posledních pěti letech propadl řádově o 20 procent. "Nám se daří jít proti proudu a držíme si čísla, která jsme měli dříve. I v roce 2014 bychom v tomto trendu chtěli pokračovat," doplnil Nechala. Uherskobrodský pivovar prodá většinu svého piva v tuzemsku.  

Na export připadá 11 procent, v drtivé většině je to vývoz na Slovensko. Podle Nechaly by k udržení či posílení nynějšího prodeje mohly pomoci také nové trhy nebo rozšíření těch dosavadních. "Export je pro nás cesta. Historicky, ještě před rozdělením republiky, pivovar téměř 50 procent produkce vyvážel na Slovensko. Navázat na to bude těžké, ale naše kroky směřují k tomu, abychom se na Slovensku uchytili více," přiblížil obchodní ředitel.   

Zhruba 12 procent z prodaného piva tvoří takzvané speciály. Nejprodávanějším pivem ale zůstává jedenáctka Patriot. Uherskobrodský pivovar v příštím roce oslaví 120 let od svého založení a k tomu hodlá představit i nové pivo. "Předpoklad je takový, že bychom chtěli udělat konzumní pivo, ne ultra speciál čistě k výročí. Mělo by jít o pivo, které zůstane na trhu i nadále," uvedl Nechala. Oslavy vyvrcholí srpnovými pivovarskými slavnostmi.   

Pivovar Uherský Brod vybudoval v roce 1894 František B. Janáček, nyní patří do skupiny Pivovary Lobkowicz. Je jediným průmyslovým pivovarem ve Zlínském kraji a vyrábí devět druhů piv. V roce 2011 hospodařil se ziskem 9,2 milionu korun a tržbami téměř 63 milionů korun. Loňské tržby byly podle představitelů pivovaru podobné, přesná čísla dosud zveřejněna nebyla. Ani výstav pivovar vzhledem ke konkurenci neuvádí.


Zdroj: ČTK, 27. 11. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 01:33