Agris.cz - agrární portál

Obří podvod s mákem přezkoumá Nejvyšší soud, dostal dovolání

29. 11. 2013 | ČTK

Obří podvod s mákem, v němž zmizelo téměř čtvrt miliardy korun, přezkoumá Nejvyšší soud (NS). Před několika dny obdržel dovolání trojice pachatelů, které v srpnu pravomocně potrestal Vrchní soud v Praze. ČTK to dnes bez dalších podrobností řekl mluvčí NS Petr Knötig.    

Za jak dlouho soud o dovoláních rozhodne, nelze přejímat. Obvykle to trvá několik týdnů až měsíců, výjimečně i déle. Většinu podnětů v trestních kauzách soud odmítá.    

Za hlavní pachatelku označila justice Marcelu Stavjaníkovou ze Zlína, jež si má odpykat osm let vězení. O tři roky nižší trest dostal zemědělec a obchodník s komoditami Josef Pospíšil. S podmíněným trestem odešel od soudu třetí z pachatelů Josef Stavjaník. Pospíšil se k činu přiznal, Stavjaníkovi vinu popírali.    

Obětí podvodu se podle obžaloby stal miliardář Karel Komárek. Jedna z jeho firem dostala nabídku na koupi 6000 tun máku, který potom prodá se ziskem. Pachatelé podvodu však vůbec neměli k dispozici takové množství plodiny. Ve skladu prý naaranžovali jen asi 500 tun makového odpadu. Navíc fingovali smlouvy, které prokazovaly zájem zahraničních odběratelů.    

Podle nedávné zprávy Mladé fronty Dnes se podobné podvody se zemědělskými komoditami odehrály častěji. Zmizelo v nich prý až 1,5 miliardy korun. Policejní vyšetřování prý pokračuje.


Zdroj: ČTK, 29. 11. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 23:25