Agris.cz - agrární portál

Penam po dvou letech poklesu zisku očekává mírné zvýšení

29. 11. 2013 | ČTK

Jeden z největších výrobců pečiva na českém trhu, společnost Penam, očekává, že mu po dvou letech poklesu opět poroste zisk. Loni činil 142 milionů, letos má být tedy ještě nižší. Tržby se mají udržovat dále na podobné úrovni, loni Penam dosáhl 3,8 miliardy korun. Společnost patřící do holdingu Agrofert Andreje Babiše se snaží plnit dlouhodobý cíl stát se jedničkou na českém pekárenském trhu, sdělil dnes ČTK mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.    

"Český trh je vysoce konkurenční, díky čemuž na něm mohou nastat nějaké změny. Budeme se snažit své pozice posilovat, půjdeme cestou investic," uvedl Hanzelka. Jedním z projektů je rozšíření pekárny Zelená louka v Herinku poblíž Prahy, nová pekárna vznikne i u té současné v Rosicích u Brna. "Obě investice směřují především do chlebových linek, proto do budoucna plánujeme inovace právě v kategorii balených a nebalených chlebů," doplnil Hanzelka.    

Počet zaměstnanců by se neměl příliš měnit. Na konci loňského roku jich ve firmě pracovalo 2100, v letech 2011 a 2012 se počet zaměstnanců snížil vždy o 70.    

Penam má dceřiné společnosti ještě na Slovensku a v Maďarsku, musí se tedy potýkat s oslabením koruny po intervenci České národní banky. "Saldo ze zahraničního obchodu je poměrně vyrovnané, dovážíme výrobky z Maďarska a vyvážíme na Slovensko. Již nyní vidíme první snahy našich dodavatelů surovin a obalových materiálů o zdražení, které odpovídá právě poklesu kurzu koruny. Taktéž očekáváme zvýšení cen pohonných hmot, což prodraží náklady na logistiku," uvedl Hanzelka.   

Firma vznikla jako TERO Rosice v roce 1992, Penam se jmenuje od roku 1999. V Česku vlastní pekárny a mlýny na Moravě i v Čechách a snaží se o další akvizice na Slovensku. V dřívějších letech se nepodařila fúze s dalším velkým hráčem na trhu United Bakeries.    

Zdeněk Meitner


Zdroj: ČTK, 29. 11. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 09:13