Agris.cz - agrární portál

Austrálie zamítla převzetí předního obchodníka s obilím

1. 12. 2013 | ČTK

Australská vláda zamítla převzetí největšího nezávislého obchodníka s obilím v zemi GrainCorp americkým zemědělských gigantem Archer Daniels Midland (ADM) za 2,8 miliardy australských dolarů (51,4 miliardy Kč). Podle agentury Reuters je rozhodnutí vlády překvapivé a vzácné a ukazuje, že vláda zřejmě podlehla tlaku pěstitelů obilí.    

Austrálie je druhým největším vývozcem pšenice na světě. GrainCorp je posledním velkým nezávislým obchodníkem s obilím v zemi, obchoduje zhruba s třetinou vypěstované pšenice v zemi. Silné postavení má hlavně v oblasti východního pobřeží, kde se stará o skladování, distribuci a marketing obilí a ovládá 85 procent vývozu obilí z této oblasti.    

Vláda svým rozhodnutím prakticky zabránila jakémukoliv převzetí firmy. Ministr finančních služeb a pro správu korporací Joe Hockey odůvodnil rozhodnutí národními zájmy. Akcie společnosti reagovaly na zprávu poklesem až o čtvrtinu. Zpráva byla nečekaným překvapením, protože dohodu již předtím schválil australský antimonopolní úřad a analytici čekali, že bude povolena.    

Dohoda se však nelíbila farmářům a mnoha voličům a rozdělila i koaliční partnery. Farmáři jsou skeptičtí vůči dalším zahraničním dohodám v oblasti obilí od roku 2009, kdy kanadská Viterra převzala domácí ABB Grain, v té době největší zemědělský podnik v zemi. Mnoho farmářů si od té doby stěžuje na zvyšování cen a dlouhé čekací doby v dodávkách.    

ADM vlastní v GrainCorp podíl téměř 20 procent a chtěla odkoupit zbývajících 80 procent. Obě společnosti vyjádřily nad rozhodnutím zklamání. ADM doufala, že se jí převzetím podaří zvýšit své napojení na rychle rostoucí asijské trhy.    

Australské úřady ročně odmítnout jen hrstku zahraničních investičních dohod. Dohoda ADM a GrainCorp je vůbec první odmítnutou zahraniční dohodou v zemědělském sektoru. Poslední velkou zablokovanou investiční dohodou byla v roce 2011 nabídka Singapore Exchange na převzetí burzovní společnosti ASX za osm miliard USD (161 miliard Kč), napsala agentura Reuters.


Zdroj: ČTK, 1. 12. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 02:04