Agris.cz - agrární portál

Výlovy třicítky rybníků na Pardubicku dopadly hůř než loni

2. 12. 2013 | ČTK

Podzimní výlovy třicítky rybníků na Pardubicku dopadly hůř než loni. Kvůli špatným klimatickým podmínkám mají kapři nižší váhu a pro společnost Rybniční hospodářství z Lázní Bohdaneč je letošní produkce ryb asi o 15 procent horší než loni. ČTK to řekl majitel firmy Adolf Vondrka.  

"Kapři jsou v průměru o 30 až 50 deka lehčí. Ryby jsou menší, ale žádná tragédie to není. Na kvalitě masa to není znát, polabské rybníky mají dobré podloží, díky tomu dochází k rozvoji kvalitní potravy. Ryby odtud jsou charakteristické, mají zpevněnou svalovinu," uvedl Vondrka.   

Rybáři očekávali, že na vánoční trh letos dodají 240 až 250 tun kaprů, nakonec část méně vykrmených ryb nasadili zpět do jiných rybníků a zákazníci si je koupí až příští rok. Za nižší váhový přírůstek může počasí. Byly povodně a pak tropická vedra.   

"Kapr se z poloviny živí zooplanktonem. Když povodeň vypláchne všechny živiny, ryba nemůže přirůstat. Trvalo tři čtyři týdny, než se vodní prostředí stabilizovalo," řekl Vondrka.    

Další dva tři týdny panovalo horké počasí, které zase ubíralo ve vodě kyslík. Ryby měly nucenou dietu, protože nakrmené by spotřebovávaly víc vzduchu a udusily by se. Rybáři je proto nemohli přikrmovat obilovinami.    

Zhruba polovinu produkce firma prodá tuzemským zákazníkům na různých místech republiky i přímo na svých sádkách. Zbytek vyváží do Německa a hlavně do Polska, kde je menší rybniční soustava a poptávka po rybách je naopak až dvakrát vyšší, než dokáže uspokojit tamní trh.    

Ryby letos firma nezdražovala. Ceny obilovin sice rostly, ale později se ustálily. Kapr první třídy do 2,5 kilogramu se tedy letos prodává za 79 korun za kilogram. Výběrový kapr o váze nad 2,5 kilogramu je o deset korun dražší.  

Loni rybáři z Bohdanče utržili téměř 12 milionů korun. Letos jim tržby asi o dva miliony korun sníží nižší produkce ryb. Sladkovodním rybářům také škodí kormoráni, kteří se živí plůdky a menšími rybami. Majitel firmy letošní škodu odhaduje na půl milionu korun. Ztráta půjde na vrub firmy, protože stát od dubna zrušil náhrady škod způsobených kormorány.


Zdroj: ČTK, 2. 12. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 13:16