Agris.cz - agrární portál

Časopis FCT stáhl spornou studii Séraliniho o nádorech z GMO

3. 12. 2013 | ČTK

Vědecký časopis Food and Chemical Toxiciology (FCT) stáhl kontroverzní studii Francouze Gillese-Erica Séraliniho, která údajně dokazovala, že geneticky modifikované potraviny způsobují u krys rakovinné nádory. Žurnál došel po roce zkoumání podle agentury Reuters k závěru, že studie nevyhovuje vědeckým standardům. Séraliniho studie loni v září vyvolala v médiích velký rozruch a vědec sám se stal dalším zneuznaným hrdinou pro evropské hnutí odporu proti GMO (geneticky modifikovaným organismům). 

Časopis "po důkladné a časově náročné analýze zveřejněného článku a jeho dat" došel ke zjištění, že jeho výsledky "jsou neprůkazné a nedosahují kritérií pro publikování". Séralini ve svém dvouletém experimentu intenzivně krmil GM kukuřicí od firmy Monsanto malý vzorek krys a poté zjistil, že zvířata kvůli tomu dostala nádory a trpěla mnohočetným selháním orgánů. 

Už v době publikace se ale nad studií pozastavovaly stovky vědců, kteří zpochybňovali nereprezentativně malý a k rakovině náchylný vzorek krys spolu s dalšími chybami. Podle některých vědců Séralini vyvolával nádory u krys prostě tak, že je překrmoval kukuřicí. 

Více než 700 vědců během několika týdnů po zveřejnění studie vyzvalo v internetové petici Séraliniho, aby zveřejnil o svém výzkumu všechna data. Loni v listopadu Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) uvedl, že Séraliniho studie má závažné vady a nevyhovuje vědeckým normám. 

Kompletní údaje si od vědce, známého už dřívějšími spornými studiemi a osobním zaujetím proti GMO, vyžádal i FCT a Séralini mu vyhověl. Časopis sice uvedl, že žádné důkazy podvodu nebo dezinterpretace dat nenašel, na světlo však vyšly "legitimní obavy jak ohledně počtu studovaných zvířat, tak ohledně vybraného druhu". 

Séralini označil krok časopisu za "nepřijatelný". Prohlásil, že jeho vlastní organizace CRIIGEN na něj pošle své právníky a bude vymáhat finanční odškodnění. 

Jiní vědci rozhodnutí časopisu přivítali, i když podle nich přišlo až příliš pozdě. "Kvůli podstatným chybám této studie je její stažení správné," řekla profesorka britského Centra Johna Innese Cathie Martiová. "Použité plemeno krys je vysoce náchylné k nádorům už po 18 měsících, ať s GMO ve stravě, nebo bez nich," dodala. 

"Už z povrchního čtení bylo zjevné, že tato studie není vhodná ke zveřejnění," doplnil David Spiegelhalter, profesor střediska pro posuzování veřejných rizik na Cambridgeské univerzitě. Podle něj v tomto případě selhalo recenzní řízení, na jehož základě se vědecké časopisy rozhodují, zda přihlášenou studii přijmou.


Zdroj: ČTK, 3. 12. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 10:12